Радев поканил Доналд Тръмп на посещение в България

Румен Радев

Президентът Румен Радев, който участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, потвърди, че е отправил покана както към президента на САЩ Доналд Тръмп, така и към вицепрезидента Майк Пенс да посетят България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"Очаквам в техния натоварен график да се намери време за такова посещение“, посочи Румен Радев и добави, че стратегическото партньорство на страната ни със САЩ е било потвърдено по време на приема, даван от президента Доналд Тръмп.

В рамките на форума Радев е разговарял с холандския премиер Марк Рюте, който е един от основните противници на нашето присъединяване към Шенген и еврозоната. Двамата са обсъдили провеждането на правосъдната реформа в България и стремежа на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. На свой ред Рюте се е поинтересувал от мерките, които страната ни е взела по отношение на външната намеса в изборния ни процес и вътрешните работи. От съобщението на прессекрариата става ясно, че в най-скоро време холандският външен министър ще посети България, за да се запознае с този случай.  

Държавният глава е направил заедно с председателя на Световната банка Джим Йон Ким преглед на 25-годишното сътрудничество на страната ни с финансовата институция и какви са перспективите за неговото развитие. По думите на президента, България очаква не отпускане на заеми и финансова помощ, а експертиза и анализ за това, какъв път да избере страната ни, така че да постигне много по-интензивно икономическо и социално развитие.

В рамките на работното си посещение в САЩ президентът Румен Радев участва в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг,  с когото размени мнения по политически и финансови въпроси. По-късно българският държавен глава взе участие и в международна конференция "Предотвратяване на използването на интернет за терористични цели“, организирана от президента на Франция Еманюел Макрон и министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей. 

Пред журналисти в Ню Йорк президентът Радев коментира и миграционната политика на Европейския съюз. Държавният глава подчерта, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата от бюджетите на държавите-членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал. 

"Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа“, подчерта Румен Радев.

Трансформацията на европейската политика към мигрантите и фокусирането на подкрепата на ЕС за решаване на икономическите и социални проблеми, преди всичко в държавите на произход на миграционните потоци, е била водеща тема и по време на среща на президента с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст