Словакия отлага закупуването на нови изтребители

Сачолет МиГ-29

Словакия ще отложи планираното закупуване на изтребители, заяви министърът на отбраната на Словакия Петер Гайдош след предупреждения, че забавянето може да удължи зависимостта на страната от Русия, предаде Ройтерс.

Централноевропейската членка на НАТО преговаря с няколко фирми за замяна на застаряващите си руски изтребители МиГ-29.

Гайдош спомена като варианти американските изтребители Ф-16 и шведските Грипен. Последните се използват от Унгария и Чехия.

Очакваше се Словакия да вземе решението си до края на този месец, но Гайдош каза, че то ще се отложи.

"Трябва да модернизираме сухопътните сили, които са гръбнакът на армията ни. Докато заменяме елементи от военновъздушните си сили, сухопътните сили не са обновявани от десетилетия", каза той.

Очаква се Словакия да изразходва 6,5 милиарда евро до 2030 г. за модернизиране на армията си. Предвижда се разходите за отбрана да нараснат от 1,1 на 1,6 процент от БВП през 2020 г. и на 2 процента от БВП през 2024 г.

Миналия месец премиерът Роберт Фицо заяви, че Словакия трябва да избере "европейско решение" за армията, ако иска да е част от по-тясно интегрираната сърцевина на ЕС.

Гайдош, който е от националистичната евроскептична Словашка национална партия, е критикуван от коалиционните си партньори – лявоцентристите от "Смер" на Роберт Фицо и центристката партия "Мост", че забавянето на сделката на изтребителите може да удължи зависимостта на Словакия от Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст