Басейнова дирекция:Черноморски плажове не отговарят на изискванията за къпане

плаж делфин

Зоните за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик, местност Иканталъка, Плаж Аспарухово-Варна, Голям плаж в к.к. „Св.Св. Константин и Елена“ във Варна и „к.к.Шкорпиловци”, не отговорят на изискванията на чл. 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, поради липса на необходимата техническа инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Това показват резултатите от 45 проверки на обекти, потенциални замърсители на Черно море, извършени от Басенова дирекция "Черноморски район". Уведомени са областните управители на Добрич и Варна за предприемане на действия по компетентност, сочи Радио-Варна.

През туристическия сезон са извършени са общо 106 проверки, от които 51 по Южното и 55 по Северното Черноморие. Предприети са мерки за привеждане на обектите в съответствие със Закона за водите.  Издадени са 27 предписания, от които 25 са изпълнени в срок. Съставени са 10 акта – 5 за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в Черно море  и  5 – за нерегламентирано водовземане.

Проверени бяха 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие. Констатирано бе, че населените места без действащи ПСОВ са: Дуранкулак, Крапец, местност Иканталъка, общ. Каварна, к.к. Шкорпиловци,  Ахтопол, Варвара, Синеморец, кв. Крайморие-Бургас.

Пречиствателните станции за отпадъчни води без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенните елементи са: ПСОВ „Шабла”, ПСОВ к.к. Албена-с.Кранево, ПСОВ Камчия, ПСОВ „Златни пясъци”, ПСОВ „Китен-Приморско“, ПСОВ “Елените” и ПСОВ „Лозенец“.

По сигнали за замърсяване на морските води Басейнова дирекция извърши 36 проверки съвместно с Регионалните инспекции по околна среда и водите, Регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда в Бургас и Варна, ИА „Морска администрация“, Регионалните здравни инспекции и представители на черноморски общини. 10 от сигналите са били неоснователни.

През летния сезон са постъпили сигнали за замърсяване на плажната ивица по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти. При проверките присъстваха и концесионерите на замърсените с мазут плажове. Мазутни частици бяха открити по цялата плажна ивица в районите на к.к. ,,Златни пясъци“, Обзор, Поморие, Равда-Несебър и на „Каваци“ при Созопол. При проверките не бяха установени брегови източници на замърсяване. „Морска администрация” Бургас по сателитни снимки е констатирала предполагаемия нарушител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски мили източно от нос Емине. „Морска администрация” е предприела действия за доказване на нарушението и налагане на санкции на извършителя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст