Петролът ще свърши, богатството – не

клм

"Един трлн. долара са важен крайъгълен камък", така шефът на суверенния фонд на Норвегия Ингве Слинстад коментира факта, че поверената му организация е натрупала тази астрономическа сума. Един трилион – такава бе на 19 септември 2017-а стойността на всички активи, принадлежащи на  Norges Bank Investment Management (NBIM), в който норвежката държава отчислява всяка година част от доходите си от продажбата на петрол и газ. NBIM е най-големият суверенен фонд в света. Вторият по-големина стабилизационен фонд на Обединените арабски емирства е с около 15 на сто по-малък.

Благополучие за 20 години

Астрономическата сума на натрупаните пари далеч не е просто число в счетоводството. Основната и единствена цел на фонда е за сметка на сегашните свръхдоходи от продажбата на суровини да осигури финансовото благополучие на бъдещите поколения. В Осло не хранят никакви илюзии, че потокът от петролни долари ще е безкраен. Както гласи едно от първите изречения на сайта на NBIM, "петролът един ден ще свърши, но доходите на фонда ще продължат да носят полза на жителите на страната". И тъй като в Норвегия живеят 5.3 млн. души, сега на всеки от тях се пада дял в размер на 193 хил. долара.

Рекордните резултати са постигнати само в рамките на 20 години. Разбирането, че няма вечен "петролен рай", намира практическо проявление през 90-те години на ХХ век. Първите отчисления от бюджета във фонда са осъществени през 1996-а, а от 1998-а насам се отчита и неговата рентабилност. Оттогава NBIM нараства средно с 5.9% годишно след приспадане на инфлацията и разходите за управление.

Активите на норвежкия фонд не са намалели съществено дори по време на световната финансова криза, започнала през 2008-а. За разлика от повечето петролни държави, които бяха принудени да се възползват от парите за "бъдещите поколения", намалявайки в пъти активите на суверенните си фондове.

Google, Apple и 9000 други акции

Днес NBIM управлява огромна парична сума, вложена в над 9 хил. акции, облигации и недвижимости. Инвестиционният му портфейл е изцяло открит и достъпен за гражданите. Най-голямата част от парите – около 65%, са вложени в ценни книжа на компании от цял свят. Сред тях са водещи фирми от новата електронна икономика като  Google и Amazon. Управляващите фонда не крият, че са постигнали феноменалния му обем именно благодарение на ръста на фондовите пазари през последните две десетилетия.

NBIM обаче далеч не купува каквото му попадне. Обратното, той се придържа към концепцията на т. нар. етични инвестиции и влага пари само в предприятия, отговарящи на изработените в Осло строги критерии. "Пресяването" също става максимално прозрачно и открито. "Черният списък" на неподходящите начинания е на разположение в глобалната мрежа.

Етичните инвестиции на норвежците

Парите на най-големия суверенен фонд в света не отиват в компании, произвеждащи или участващи във верига за изработване на ядрено оръжие като американските Lockheed Martin и Northrop Grumman или европейската Airbus Group. Невъзможни са инвестициите и във фирми от тютюневата промишленост като Philip Morris и British American Tobacco. Фондът категорично не е готов да работи с дружества, използващи детски труд. Табу за норвежците са и предприятия, които са нанесли сериозен ущърб на околната среда, както и фирми, уличени в корупция, нарушаване на човешките права или на други "фундаментални етични норми". В същото време фондът няма нищо против да инвестира в агропромишлени компании, които прилагат генно инженерство и в държави, подложени на международни икономически санкции. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст