Цената на тока се запазва, въпреки поевтиняването на газа

КЕВР Иван Иванов

Цената на тока ще остане непроменена, въпреки предстоящото намаление на цената на природния газ. Това заяви председателят на  енергийния регулатор Иван Иванов заяви след заседание, където бе разгледано предложението на "Булгаргаз" да намали със 7,29 на сто цената на природния газ за четвърто тримесечие на 2017 г.

"Дори да бъде утвърдено намалението, няма да има промяна в цената на тока и топлинната енергия. Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ", обясни Иванов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че топлофикациите са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон. 

Председателят на КЕВР каза още, че изчисленията показвали, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от 2,5 на сто. "Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия", допълни Иванов. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст