ЕС ще иска от Лондон 52 млрд. евро за Брексит

брексит сметка

ЕС ще иска от Великобритания 52 млрд. евро, за да уреди финансовите си ангажименти към общността. Това съобщава за ТАСС европейски дипломатически източник, пожелал анонимност. Новината идва на фона на започващия четвърти кръг от преговори между представителите на ЕС и Великобритания по въпросите на Брексит в Брюксел.

"Обемът на финансовите ангажименти на Великобритания за реализирането на ключови общоевропейски програми в съответствие с действащия рамков многогодишен бюджет на общността е в размер на 52 млрд. евро“, заяви той и допълни, че това са средствата, които са необходими, за да се завършат успешно общоевропейските програми, в които участие взимат всички 28 страни от ЕС, включително и Великобритания.

Бюджетът на Европейския съюз зависи от вноските в него на държавите членки и се формира на всеки седем години. Настоящият започна през 2014 г. и ще продължи до 2020 г. включително. Така ако Лондон прекрати внасянето на средства през 2019 г., ЕС не може да реализира заложените в бюджета си програми и ще трябва или да ги съкрати, или да преразпредели средства в тежест на останалите членки.

Въпросът за сумата, която Лондон трябва да изплати при излизането си от общността, е един от основните преговорите си с Брюксел. Все още нито една от страните не е обявила цифра, която иска или е готова да плати.

Миналата седмица в. „Файненшъл таймс“ съобщи, че Лондон е готов да плати 20 млрд. евро, за да покрие недостига в бюджета, който ще се появи след 2019 г. По-късно в. „Таймс“ съобщи, че тази сума може да достигне до 45 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст