Делото за мръсните наркопари на Брендо пак се отложи

Съдебна палатаприсъдата по делото срещу Евелин Банев - Брендо

Докато кабинетът потрива ръце заради новия закон за мерките срещу пране на пари, едно от знаковите дела за пране се препъна отново във Върховния касационен съд. И тази седмица ВКС не даде ход на процеса срещу Евелин Банев-Брендо, срещу доведения му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева – всички те са  обвинени за участие в организирана престъпна група за пране на 20 млн. лв. от наркотрафик.

Делото стигна за втори път до последната инстанция. Това се наложи, тъй като и прокуратурата, и защитата протестираха срещу решението на Апелативния съд,  с което той  през март тази година намали присъдата на Брендо на шест години затвор вместо отредените му на първа инстанция 7.5 години лишаване от свобода. Карайчев получи три години затвор, а Добринова и Дишлиева бяха напълно оправдани.

Тази седмица делото бе отложено за ноември заради липсата на един от адвокатите, който  депозирал пред съда болничен лист.

Нито един от подсъдимите не благоволи да присъства на процеса. Но според закона те не са длъжни да се явяват пред върховната инстанция и могат да бъдат представлявани от адвокат.

Както е известно, разследването на прането на наркопари е от 2007 г., а делото влезе в съда още през  2009 година. Банев е обвинен, че между 17 октомври 2002 г и май 2005 г. той и останалите от групата са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвит файнанс юниън" АД. Те са знаели или са предполагали, че парите са от наркотрафик, пише в обвинителния акт. Освен това подсъдимите са изпрали пари от дрога, внесена в Италия и Испания през 2000 г. от Атанас Генов, както и наркопари от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003-2005 година.

Брендо има потвърдена присъда от 10.5 години затвор в Румъния за трафик на кокаин. Все още няма официална информация дали и италианският съд се е произнесъл окончателно по делото, прочуло се като "Кокаинови крале", в което Брендо е подсъдим.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст