“Мудис” понижи кредитния рейтинг на Великобритания

мудис

Кредитната агенция "Мудис" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания до "Аа2" от "Аа1", цитирайки по-слабите перспективи пред британските публични финанси и потенциалното негативно влияние в резултат на планираното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

"Мудис" предприе този ход само часове след като британският премиер Тереза Мей очерта плановете си за Брекзит по време на петъчна реч във Флоренция, Италия, макар че в същото време агенцията повиши от негативна до стабилна перспективата пред новия по-нисък кредитен рейтинг на Великобритания.

Кредитната агенция отбеляза, че перспективите пред британските публични финанси са отслабнали значително, като плановете на правителството за фискална консолидация са поставени под все по-голям въпрос, докато дълговата тежест се очаква да продължи да нараства.

Начините за напускане на Европейския съюз, както и все по-очевидните предизвикателства пред създаването на политики, имайки предвид сложността на преговорите за Брексит и асоциираната вътрешна политическа динамика, ще се отразят на фискалната ситуация в страната, добави "Мудис".

Рейтинговата агенция отбеляза, че Великобритания е затруднена да осъществи съкращения на разходите, като в същото време трябва да увеличи разходите си в Северна Ирландия като част от сделка за получаване на работещо парламентарно мнозинство.

Брексит натежава върху британската икономика. Частното потребление се забави рязко, а бизнес инвестиции са доста слаби от 2016-а година насам и всичко това най-вероятно се дължи на несигурността, свързана с процеса по напускане на ЕС. Въпреки че през следващите години може да има известно възстановяване, "Мудис" очаква БВП на Обединеното кралство да нарасне с едва 1% през 2018-а година след експанзия с с 1,5% през настоящата година и далеч под осреднения икономически растеж от 2,25% през последните няколко години, посочва една от трите водещи кредитни агенции.

В същото време "Мудис" вече не е уверена, че правителството на Великобритания ще може да си осигури заместващо споразумение за свободна търговия с ЕС, което би смекчило значително отрицателното икономическо въздействие от Брексит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст