Цената на петрола с двегодишен връх

петрол

Цената на петрола продължават да расте и след вчерашния скок до максимално за две години ниво.

Стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта нарасна с 36 цента – до $59,38 за барел. След вчерашната сесия контрактът с $2,16 (3,8%) – до $59,02, което е максимална цена от юли 2015 година.

Цената на американския еталон WTI с доставка ноември на електронните търгове на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се увеличи с 10 цента до $52,32 за барел. В края на вчерашната търговия тя бе нараснала с $1,56 (3,08%) – до $52,22 за барел.

От юни насам петролът WTI е поскъпнал с повече от 20%, което говори за началото на "бичи" тренд на пазара, отбелязва MarketWatch.

Поддръжка за петролния пазар в последната седмица дават на първо място сигналите, че ОПЕК и Русия за съкращаване на добива дава добри резултати. Както и разговорите за продължаване на споразумението след март 2018 година, посочват анализатори.

Допълнителен стимул за ръста на цените е заявлението на турския президент за възможността да се замрази купуването на петрол и газ от Иракски Кюрдистан заради провеждането на референдум за независимост на кюрдите. Става дума за възможността да се доставя петрол в обем около 700 хил. барела през турското пристанища Джейхан и загубата на такова съществено количество се отрази на пазара, посочват експертите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст