Големият бизнес с фалшификатите

клм

Фалшифицирането на скъпи часовници е голям и печеливш бизнес. Всяка година швейцарските компании произвеждат около 30 млн. екземпляра. В същото време, по оценка на Федерацията на швейцарските производители на часовници, годишно се конфискуват и унищожават от 1 до 2 млн. подправени бройки.

Съществуват два вида фалшифициране. Първият е на евтини часовници на стойност между 50 и 200 долара. Такива може да се намерят на улиците на големите градове и в множество сайтове, където често ги описват с привидно несъчетаемите думи "истински копия".  Външните части на тези часовници – корпусът, циферблатът, каишката – обикновено са некачествени реплики на оригиналните компоненти, а механизмът им е крехък и ненадежден. Евтините фалшификати изглеждат евтино и търговците рядко се опитват да ги представят за нещо друго, така че хората поне знаят какво купуват.

Вторият вид са суперфалшификатите, с които продавачите се стремят да измамят клиентите си, че придобиват оригинална продукция. В този случай външните части са сходни с оригиналните, а механизмът, често японско или китайско копие на швейцарския, е маскиран с помощта на гравиране и декоративни детайли. За да се засили сходството, суперфалшификатите обикновено се продават в опаковка, много близка до истинската, и са придружени с подправени документи, които уж потвърждават произхода им. Подобни екземпляри са изработени много майсторски и са трудни за разпознаване.

За производството на суперфалшификатите може да отидат няколко стотачки, но пък  търговците разчитат да ги продадат за хиляди, десетки и дори стотици хиляди долари. Оригиналните часовници притежават някои детайли на механизма, на които доставчиците не могат да направят евтини копия. Затова измамените клиенти често разбират истината едва когато корпусът на часовника се отвори и механизмът се разгледа под лупа. За съжаление това е единственият начин да разберете дали часовникът ви е суперфалшификат.

Мнозина биха попитали какво лошо има в покупката на копие на разумна цена? Подправянето на часовници обаче не минава без жертви. Освен че става дума за кражба на интелектуална собственост, фалшивите часовници може да представляват физическа заплаха. В редица случаи производителите на копия използват опасни материали като олово, кадмий и живак, чиято употреба е забранена. Скъпите фалшификати често работят лошо, което може да ви струва дори живота – например, ако се гмуркате с акваланг и часовникът ви показва неправилно времето.

Безпокойство предизвиква и обстоятелството, че според публикувания през 2017-а доклад на девет американски правителствени организации с парите от продажбата на фалшиви часовници (и друга подправена продукция) се финансират организираната престъпност, контрабандата на наркотици и тероризмът. 

Ако сте от хората, които никога не биха си взели евтин фалшификат, купувайте нови часовници само в магазините на съответния бранд или от оторизирани дилъри. В интернет също има легални продавачи, включително и частни лица, но там лесно може да бъдете измамени. Присъствието на негативни или остарели отзиви на сайта е сред тревожните признаци. Подозрителни са и размитите фотографии, изображенията, които очевидно са откраднати от сайта на съответната марка, както и снимките, показващи различен часовник от този, който се продава. Не купувайте от търговец, ако сте се сблъскали дори с минимални трудности при опита да се свържете с него. За да се подсигурите още повече, винаги плащайте покупките си през PayPal или с кредитна карта, предоставяща защита при пазаруване. Това ще ви даде възможност да си върнете част от парите, ако се установи, че сте станали жертва на измама.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст