Кралят долар затвърди репутацията си

валути

Щатската валута направи  впечатляващо възходящо движение към всичките си основни конкуренти от развития свят тази седмица. И след като в понеделник поевтиняха към японската йена и към швейцарския франк (традиционните спасителни убежища при  кризи от всякакъв десен) заради изострената словесна битка между Белия дом и Пхенян, зелените пари все пак укрепнаха ден по-късно и към тези две парични единици.

Този път двигател на подема на американския долар бе изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън в Кливланд.Тя  отново подкрепи  постепенното повишение на лихвените проценти в САЩ въпреки сравнително ниската за вкусовете на щатските централни банкери инфлация. Което качи на 26 септември към  70% (срещу 63% на 25 септември) вероятността щатските парични стратези да увеличат отново лихвите на последното си за тази година съвещание през декември.

Доза оптимизъм вдъхва и данъчната реформа на щатската администрация. В добавка, търговците загърбиха взаимните нападки между щатския президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея – Ким Чен Ун, което бе мотив да се пренасочат  средства от франка, йената и златото към долара. Или, както обобщи Андрю Милигън – шеф на звеното за глобална стратегия в "Стандард лайф инвестмънтс" – "монетарната политика става по-сигурна точно когато политическите перспективи стават по-несигурни. А  резултатът е възстановяване на щатския долар, защото инвеститорите получиха стимул да реализират печалбите си от ударното поскъпване на еврото през последните месеци."

Еврото претърпя истински погром на всички фронтове и загуби почти три цента в съотношението си към зелените пари и почти цент и половина към швейцарския франк. Спадът започна след обявяването на резултатите за неубедителната победа на германския канцлер Ангела Меркел на проведените на 24 септември парламентарни избори в страната. И се задълбочи и разшири през следващите дни.

Един от факторите е обещанието на председателя на Европейската централна банка Марио Драги  да запази  достатъчно парични стимули в подкрепа на стопанството на еврозоната, когато паричните стратези решат да започнат да коригират програмата на институцията за покупка на активи. По време на поредното тримесечно изслушване в Европейския парламент на 25 септември Драги подчерта, че трябва да се обърне сериозно внимание на опасността  икономическото възстановяване  да се затормози, ако се предприемат прибързани  монетарни решения. Банкерът посочи също, че управителният съвет на ЕЦБ вече е по-уверен в подема на инфлацията, но скокът на еврото през последните месеци внася голяма доза несигурност и изисква наблюдение. Целевите малко под 2% годишна инфлация без монетарна подкрепа няма да бъдат  достигнати преди края на 2019-а – отчасти и заради 13.5-процентния ръст на единната европейска валута към долара от началото на 2017-а. 

Коментарите на Драги се появиха часове след като членът на банковия изпълнителния борд Ив Мерш увери в Лисабон, че паричните стратези ще продължат да коригират набора от инструменти на монетарната политика, когато се уверят, че е  налице достатъчно стабилна корекция на инфлационните стоййности. 

Изявите на европейските централни банкери затвърдиха усещането на валутните търговци, че 1.20 щ. долара за едно евро е техният "праг на търпимост" и горната граница на утвърдения през последните седмици диапазон на търговия на единната европейска валута от 1.18 до 1.20 долара . Валутни анализатори на "Сосиете женерал" пък коментираха, че "сега или никога" еврото трябва да направи низходяща корекция. И че котировката 1.17 щ. долара е естествената цел през следващите седмици. Всъщност, тя бе почти достигната още на 27 септември (1.1717 долара за едно евро). Техническите анализатори пък не изключват и "да имат посещение"  и от  цената 1.16 долара за едно евро ако се получи  пробив на силното ниво на подкрепа от 1.1810 щ. долара, под което са внесени доста ордери за продажба на евро с цел ограничаване на загубите от дълги позиции в общите европейски пари. Допълнителен стимул за подем на американската валута ще е и традиционното й поскъпване в края на всяка на година.

У  нас

междубанковият валутен пазар през четирите работни дни от миналата до тази сряда не беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна едва 771 млн. евро (1508 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 4.3% дял от купената и продадена валута.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст