Хора, пътища и дупки

До юни 2018-а пациентите ще имат електронна здравна карта, която ще дава достъп до цялата информация в техните досиета – за всички лечения, изследвания и изписвани лекарства. Идеята за въвеждането й е на повече от десет години.

 

Европейският парламент настоява за санкции срещу "Райънеър", защото не дава задоволителни компенсации на пострадалите пътници след анулирането на хиляди полети в Европа. В много от случаите компанията е изплащала само до 100 евро за отменени полети, а много пътници е трябвало да си купят нови билети в последния момент от други превозвачи, които са стрували в пъти повече.

 

Общо 33 925 българи са получавали пенсии от чужбина през 2016-а. Това са хора, които са работили зад граница и вземат тези суми на базата на международни спогодби и европейски регламенти. Най-много са българите с чуждестранни пенсии от Германия – 6626. Следват пенсионерите от Гърция (повече от 5800), които за година  са се увеличили с над 600. С толкова са нараснали и нашенците с доход от Испания и Италия.

 

Производството и потреблението на ток продължават да растат. Износът обаче се свива. През първите девет месеца на 2017-а в страната са произведени 33.7 млн. мегаватчаса електроенергия, което е увеличение от 2.66% спрямо същия период на миналата година. Така се покрива увеличеното с почти 5.7% потребление.

 

Ръстът на българската икономика за миналата година е 3.9 процента. Това стана ясно след стандартната ревизия на данните за брутния вътрешен продукт от Националния статистически институт. Промяната е с 0.5 процентни пункта в посока нагоре спрямо публикуваните през март предварителни годишни стойности на показателите е благодарение на износа и потреблението.

 

Предлага се да отпадне изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Това ще стане с изменение на 68 закона. Целта е да се установи принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

 

Над 11 000 тютюнопроизводители, отглеждащи ориенталската сортова група "Басми", са прибрали близо 6 500 тютюн от реколта 2017. Очаква се изкупна кампания на тютюневата суровина да приключи напълно до края на януари 2018-а.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст