И бивш полицейски шеф в ОПГ “Суджук”

мартинов

Оказва се, че "Суджук гейт" е само видимата част на една огромна престъпна организация, която от години е вилняла в Добрич и в региона, под чадъра на управлението на ГЕРБ. В нея – освен печално известния бивш депутат от управляващата партия Живко Мартинов, изнудвал от името на премиера Бойко Борисов местен бизнесмен за 4 тона суджуци, са влизали шефове на полицията и на различни регионални институции.

Разнищването на скандалната ОПГ (организирана престъпна група) тепърва ще става  в съда, стана ясно в понеделник (2 октомври), когато Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че още един участник в групата – бившият шеф на дирекцията на МВР в Добрич Веселин Николаев Колев, е привлечен като  обвиняем. Съобщение на СГП  информира, че спецзвеното "Антикорупция" е привлякло за обвиняем Колев заради това, че в периода 17 април 2015 г. – 1 юни 2016 г. е отправил закана за убийство и с принуда е склонявал вещи лица да дадат невярно заключение. "Обвинението на Колев е в резултат на събрани доказателства при разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов от гр. Добрич. Веселин Колев е обвинен за това, че на 19 септември 2017 г., в гр. Добрич, се заканил с убийство на Т. А. – основен свидетел по обвиненията срещу Живко Мартинов. Отправил му нецензурни думи и го заплашил, че ще го убие, ако отново свидетелства срещу Мартинов. Веселин Колев насочил пръст към свидетеля, имитирайки насочен пистолет, и му отправил заплашителни жестове. Това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му", се казва в съобщението.

Бившият шеф на дирекцията е обвинен още, че е принудил двама автоконтрольори в сектор "Пътна полиция" на дирекцията да не санкционират водач на микробус за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата и да не му съставят акт или фиш. Колев ги принудил да го освободят без последствия, въпреки че шофьорът на микробуса не е представил необходимите документи. Прокуратурата уточнява още, че в  хода на разследването по "Суджук гейт" са събрани доказателства и за това, че през 2015 г. Веселин Колев е подбуждал три вещи лица да дадат невярно заключение. Обвинението е определило случая като много тежък, тъй като вещите лица са били назначени от Окръжния  съд в Добрич, за да изготвят тройна трасологична експертиза по наказателно производство за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на автомобил.

Името на бившия директор на полицията в Добрич от години се върти в различни скандали. Още от 2005 г., когато Веселин Николаев Колев е шеф на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОДМВР-Добрич. Местната мълва нарича този сектор "бизнес отдела" на дирекцията заради факта, че повечето служители в него, воглаве с началника, практикуват  частни бизнеси, непозволени от Закона за МВР. Според неофициална информация през 2007 г. в Добрич е учредена фирмата "Дрийм пласт" за дограма, собственост на съпругата на Колев – Снежана, и близкия му приятел Камен Щерев. Впоследствие Колев и Щерев късат отношенията си, а бизнесменът разнася навсякъде из града какви са забранените по закон бизнес интереси на полицейския началник. Реакция от компетентните служби обаче няма.

През времето, когато Колев е началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност", се разраства и дейността на съпругата му, която фигурира в три фирми. Една от тях е "Колева експерт-консулт" за водене на счетоводство на различни юридически лица. Създадена през 2009 г., фирмата за кратко време набира изключително голям брой клиенти и процъфтява. В Добрич под сурдинка се говори, че причина за това е Колев, който "съветвал" бизнесмените да ползват услугите на кантората на съпругата му.

В същото време кариерата на противобореца с икономическата престъпност Колев се развива главоломно. През април 2015 г. той вече седи в директорския стол, където  е назначен със заповед на тогавашния вътрешен министър в кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. 

През 2016 г. стана известно, че дирекция "Инспекторат" в МВР е започнала да разследва Колев и заместника му Костадин Харитов за връзки с ДДС измамници и за корупция. Харитов е бивш началник на РПУ-Балчик и е в особено близки отношения с тукашния търговец на зърно Антон Проданов, а той е осъден през 2014 г. за ДДС-измами. Според няколко сигнала, изпратени до "Инспекторат"-МВР, Колев също е бил вътре в ДДС измамите, като посредник в тази дейност е била съпругата му. Информацията сочела, че далаверите преминавали през нейната счетоводна кантора.

И въпреки широко коментираната незаконна дейност на Колев и новите  обвинения срещу него прокуратурата необяснимо защо прояви благосклонност и остави Колев на свобода, като му наложи само мярка за неотклонение "подписка". В същото време продължава психологическия натиск срещу свидетелите, които извадиха на бял свят далаверите на добричкия дерибей и бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. В натиска  участват и  служители на НАП, които скъсват от проверки бизнеса на свидетелите и заливат с доноси прословутия "бизнес отдел " на добричката дирекция и прокуратурата.

Бизнесменът Кирил Костов, който е основен свидетел на обвиненията срещу бившия депутат, също се оплака, че Мартинов оказва натиск над него и над семейството му, включително и чрез заплахи за живота му и чрез постоянни проверки от държавни институции.

Първоначално бившият народен представите от ГЕРБ беше оставен на свобода с парична гаранция от 45 000 лв. – колкото е общата стойност на прословутите 4 т суджук. Но през август защитата му  поиска намаляване – с мотив, че размерът на гаранцията е прекомерен. Софийският градски съд се трогна от това и през август намали гаранцията му  на 20 бона. Мотивът – съдът нямал достатъчно данни за имотното състояние на Мартинов и не бил съгласен със становището на прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на престъпленията сумата трябва да е по-висока.

Преди това Мартинов напусна партията майка обиден. "Единайст  години съм слугувал на ГЕРБ, като не съм искал нищо в личен план. Нормално е човек да се чувства обиден, когато е работил в полза на партията, заяви той, когато я  напускаше.
 
Освен за суджука Мартинов е обвинен за още пет престъпления, сред които за изнудване и заплаха за убийство. Също и заради заплахи към полицейски началник в Добрич при  опит да се помогне на бивш заместник-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Последното обвинение на Мартинов е за опит да притисне шефа на ВИК-Добрич да уволни служител, както и да спре други назначения и уволнения за известно време.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст