Пенсионното осигуряване е в ръцете на информационните технологии

в- к Банкеръ Конференция Кирил Георгиев - ПОК Доверие

Как дигитализацията ще трансформира традиционните финансови услуги? Отговор на този въпрос дават водещи експерти от банковия и небанковия финансов сектор по време на втората годишна конференция "Финансите в дигиталния свят", организирана от вестник "БАНКЕРЪ“ с генералното спонсорство на Vivacom. Партньори на събитието са TBI Bank, Пощенска банка, Борика – Банкови услуги, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Булстрад Живот.

"Задачата пред пенсионното осигуряване е да направи достъпни услугите, които предлага, с минимални посещения в офиса. За това е необходим електронен подпис. Това заяви Кирил Георгиев от пенсионноосигурителна компания "Доверие". 

За съжаление обаче, подчерта експерта, една 5% от хората имат електронно банкиране, а подалите заявление с електронен подпис могат да бъдат изброени с пръстите на ръцете. Очаква се скоро това да се промени. 

" Като начало за нуждите на допълнителното пенсионно осигуряване са необходими Big data и Al – анализ на огромни обеми и потоци от данни за нуждите на инвеститори, определяне на риска, решаване на проблеми, продажби и обслужване. Другото е блокчейн, веригата благодарение на която имаме решение за идентичността, сигурността и незабавните транзакции. В бъдеще ще управляваме дистанционно всичко свързано с бита ни. Сега дори фитнес гривната ни дава информация  за здравето ни  и по принцип за състоянието на нашето тяло", обясни Георгиев. 

Другото важно условие са облачните технологии – те дават сигурност на съхраняваната информация.

"За изплащането на пенсии по Закона за допълнителното пенсионно осигуряване са необходими бази данни за анализ на клиентските досиета,електронно правителство и електронен подпис. Електронният подпис дава гъвкавост и възможност клиентът да познава по-добре продукта. Друго важно условие е обучението на служителите – те трябва да познават добре продукта, който предлагат, но и да са технологично грамотни, да познават системите", допълни Кирил Георгиев. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст