Казусът “Емко” – проверки безкрай

Протест Емко - Министерски съвет

Втори месец продължава агонията около отнетия лиценз на фирма "Емко". За пореден път оръжейниците, работещи в производствата  на дружеството, базирани в Трявна, в Монтана и Белица, протестираха. Този път под прозорците на Министерския съвет. Работниците отправиха люти закани към правителството, че ако не върне лицензите, те ще разпънат палаткови лагери, ще блокират пътища и още куп подобни "инициативи".

За да бъде потушен "пожарът", техни представители  бяха поканени  на среща с хора от кабинета.  И там за пореден път министърът на икономиката Емил Караниколов обеща, че на предстоящото извънредно заседание на Междуведомствената комисия по отбранителна индустрия и сигурност на доставките (насрочено за 6 октомври), когато горещият казус пак ще бъде разгледан и ако установените нередности в предприятието са отстранени, лицензът ще бъде върнат веднага.

Дори след срещата между икономическия министър и представителите на  "Емко" по някое време изглеждаше, че напрежението спада. Още повече след изявлението на ръководителя  на оръжейното дружество в Трявна Славчо Димиев, че с Караниколов са се разбрали да работят в диалог.

Съответните звена в полицията, чието мнение също се чака, пък обещаха два дни преди заседанието на междуведомствения съвет  да предоставят анализа  от проверките във всички военни заводи.

Ако вярваме на думите на представителите на "Емко" в началото на седмицата, те бяха  категорични, че констатираните преди два месеца нередности от МВР и Междуведомствената комисия са отстранени отдавна. Според Димиев, освен че такива вече нямало, хората били преподредили всичките си складове, за

да ги приведат в "образцов" вид

Ден по-късно обаче в думите на главния секретар на МВР Младен Маринов се прокрадна "изпусната" информация, че подопечните му проверяващи  все още намират пропуски при прилагането на изискванията за съхранение на взривните вещества, при охраната на складовете и в организацията на противопожарната защита.

Като се има предвид, че именно техните констатации ще изиграят основна роля за решението да бъде възстановен  лицензът на фирмата за търговия с оръжия и боеприпаси, вероятността въпросът да бъде решен на петъчното заседание далеч не изглежда удовлетворителен за исканията на работниците.

А обещанието на министър Караниколов да ускори разглеждането на доклада едва ли ще доведе до положителен резултат за блокираното дружество.

Що се отнася до "аргументирането" на  очаквания пореден отказ за възстановяването на лиценза, то със сигурност казаното от Маринов, че  "от нещата, които проверяваме, зависи животът на хората, които работят там и живеят в близките населени места", може и да звучи приемливо само… на наивниците.

Веднага след като главният секретар на МВР "сведе до знанието" на обществото своите съждения по въпроса, хората от инициативния комитет за пускане на завода вече не вярваха, че срещата с министър Караниколов ще  доведе до никакъв резултат. И дори по-късно го обвиниха, че говори пълни неистини пред медиите.

Според тях отнемането на лиценза за търговия на "Емко" няма нищо общо с предполагаеми нарушения на производствената дейност и съхраняването на продукцията. Тези две дейности се регулират от два отделни закона и затова обещанията за връщане на лиценза са несъстоятелни, обявиха работниците в писмо до медиите. Те смятат, че отнемането на лиценза за търговия се използва от властите като инструмент за натиск и за лишаването на заводите от механизъм да внасят необходимите им компоненти и материали, както и да реализират своята продукция.

Засегнатите оръжейници обвиняват Караниколов, че не е поел никакъв ангажимент за решаването на проблема с износа на продукцията на "Емко", която вече е приета от "Кинтекс". Нито е ясно кога държавната фирма ще плати на "Емко" дължимите от месеци средства.

Междувременно представители на държавното оръжейно предприятие

ВМЗ в Сопот също изпратиха мейл до медиите, в който пък защитават действията на държавата.  Според тях премахването на посредниците при търговските сделки във Военнопромишления комплекс гарантира както по-голяма възможност за оперативна работа, така и опазване на фирмената тайна. При изпълнение на своите договори ВМЗ ЕАД – Сопот, работи с техническа документация, която е държавна собственост, и стриктно следи за нейното използване, както и за опазването й. Реализацията на продукция с качество, каквото дава държавното дружество, може да разработва само предприятие, което има такава документация. Това се посочва в съобщението на ВМЗ.

Писмото на държавното дружество директно преповтаря  тезата за премахването на посредниците, лансирана от министъра на икономиката, а по-късно и от премиера Бойко Борисов.

За ушите на редовия гражданин тя може би звучи примамливо. Но не и за специалистите в този бранш, за които е абсолютно ясно, че без посредници такава търговия не може да се осъществи. Това се доказва и от съществуването на най-големия посредник у нас – държавното дружество "Кинтекс".

Кога и как ще приключат "проверките" в "Емко" все още не е ясно.

Още повече като се има предвид, че още на 29 август почти всички нередности са били отстранени, което доказват протоколите от тогавашната проверка на МВР. Останала е само една забележка. Това потвърди и самият министър Караниколов още преди десетина дни, когато съобщи, че  в министерството било получено писмо от фирма "Емко", към което тя е  приложила  три констативни протокола, съставени от служба "КОС". Два от тях  съдържали  информация, че нередностите са отстранени, но в третия имало  "отново предписание за отстраняване на такива в срок от един месец".

Малко след това обаче в официална информация след приключване на предишното заседанието на междуведомствения съвет се посочваше, че Главна дирекция "Национална полиция"  все още "не е приключила проверката си". Още тогава зададохме въпроса къде ли е истината, но и до този момент категоричен отговор не е даден от никого.

Продължаващата неяснота по казуса трудно може да разсее съмненията, които трайно се загнездват в обществото. А те са, че наистина не става въпрос за конкретния лиценз, а се преследва по-далечна (и не много ясна) цел. Нея  собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев определи  като

„преразпределение на пазара“

Продължава да виси и въпросът с преразгледания  "търговския риск във взаимоотношенията с "Емко"  от страна на "Кинтекс", който прекрати договорите с оръжейния производител в полза на "ВМЗ – Сопот" и остави готовата продукция за износ да виси в складовете на бургаския квартал "Долно езерово" . Все пак нека не забравяме, че става дума за  близо 700 т боеприпаси, произведени от "Емко“ по заданието в подписания с "Кинтекс" контракт и одобрени от купувача (Индия) като качествени. И в този случай разминаванията между казаното от държавните институции и производителя се различават драстично. От министерството твърдят, че липсата на лизензи на дружеството е тази, която възпира износа на тази продукция.Експертите на производителя пък казват, че това не отговаря на истината. Очевидно този спор ще се пренесе в съда. Но кой ще плати масрафа, не е много ясно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст