Кривите сметки на ГЕРБ

Антон Тодоров

ГЕРБ де факто даде заден ход за кандидатурата на т. нар. политолог Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. И той беше принуден да се откаже само минути след декларацията на парламентарната група.

Основната цел на тази комисия е да разкрие факти от миналато ни – обективно и безпристрастно. Но ако пуснеш в архивите един душевно нечистоплътен човек да бърка с мръсни пръсти едва ли ще постигнеш тази цел. Човек, готов да служи на тези, които самият той е наричал "шайка" и книги е писал за тях, вадейки "кирливите им ризи" и далаверите. Човек, който може да бъде купен за паница леща, т.е. за едно депутатско място. И който громи със същата стръв, злоба и грозен уличен език враговете на сегашните си приятели от "шайката", с каквито е громил самите "шайкаджии". Човек-палачинка. Готов да предаде всеки, ако получи изгодно предложение. С други думи професионален предател. И не случайно всички, които се изказаха срещу кандидатурата му, деликатно заобикаляха въпроса за психичното му здраве, макар че в публичното пространство излязоха някои документи от миналото му.

И не на последно място, този човек със сигурност щеше да стане заплаха за националната ни сигурност, ако му се даде достъп до този нееднозначен архивен масив.

Така броени дни, след като шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов защити номинацията по своя си начин, обяснявайки, че няма по-подходящ и подготвен, защото Тодоров бил добър анализатор и имал опит при работа с документи, сиреч ровене в досиета, групата на ГЕРБ в парламента витиевато го отхвърли може би под натиска на обществената реакция, която бе много остра. Не само опозицията, но и интелектуалци от различни цветове, с коренно противоположни позиции по други теми, журналисти, общественици и обикновени граждани скочиха срещу подобно назначение. И поискаха да има широко обсъждане на евентуалните кандидатури за поста, включително на такива, предложени от граждански организации.

Вероятно тънката сметка, която си правеха от ГЕРБ, е била, че точно този е най-подходящият да се разрови в досиетата на "комунистите" от БСП до девето коляно и да вади мръсно бельо на час по лъжичка. Или когато е необходимо. Разбира се, другите "комунисти" от ГЕРБ щяха да бъдат пощадени. Засега. Само че сметката излезе без кръчмаря, т.е. без общественото мнение.

Втората причина Тодоров да бъде предложен за поста на председател на Комисията по досиетата беше желанието на ГЕРБ да се отърве от него в парламента, защото с невъздържания си език и емоционални реакции той започна да им пречи, вместо да бъде полезен. Но засега ще трябва да го изтърпят, докато му измислят друга службица, с която да му запушат устата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст