Кой е убиецът от Лас Вегас?

стивън падък

Стрелецът от Лас Вегас – 64-годишният Стивън Падък, който откри огън по 20 000 души, събрали се на кънтри концерт в Лас Вегас бе открит мъртъв в стаята си от полицията, а около него е имало над десет куфара и повече от 23 оръжия. В колата му е бил открит амониев нитрат – изкуствен тор, който може да бъде използван за създаването на експлозиви. Веществото е било използвано в нападение от 1995 г. в Оклахома, което е убило близо 170 души.

В дома на Падък в градчето Мъскийт, което е на около час път от Лас Вегас, са открити други 19 оръжия, експлозиви и муниции. Полицията има заповед за обиск и на друга негова къща, в Рено, Невада.

Крис Съливан, собственикът на магазина Guns & Guitars в Мъскийт, потвърди, че Падък е негов клиент и е преминал през "всички необходими проверки и процедури". "Нямаше каквито и да е признаци или причини да смятам, че е нестабилен или няма право да притежава оръжие", каза Съливан.

Падък е купувал оръжия и от друг магазин, New Frontier Armory, в Лас Вегас, като също е преминал всички необходими проверки, включително такава на ФБР. Собственикът на този магазин, Дейвид Фамилиети, обаче сочи пред Би Би Си, че закупените оръжия не биха могли да произведат ефекта, видян във видеата от нападението, без да бъдат ремонтирани.

Бившата съседка на Падък, 79-годишната Даян Маккей, каза пред "Вашингтон пост", че той и приятелката му, Мерилу Данли, винаги са държали щорите спуснати. "Беше странен, дръпнат. Все едно нямах съсед", казва тях. "Човек може поне да е свадлив или нещо такова. Той – нищо, беше тих."

"Нямахме представа, ужасени сме. Потресени сме и съчувстваме на жертвите", заяви пред "Ройтерс" братът на стрелеца, Ерик Падък.

Бащата на Ерик и Стивън – Бенджамин Хоскинс Падък, е бил известен банков обирджия и е прекарал 8 години в списъка на ФБР с 10-те най-търсени престъпници, съобщи Си Ен Ен. Диагностициран психопат, той е бил обвинен в банков обир, кражба на автомобил и измами. Имал е склонност към самоубийство и е смятан за "много опасен".

Падък е ограбил няколко банки в Аризона през 60-те години и осъден на 20 години затвор, но е избягал от институцията през 1969 г., съобщава "Фокс нюз". Опитал се е да си изгради нов живот под друга самоличност като мениджър на бинго в Орегон, но бива открит през 1978 г. Помилван е след година в ареста и се е върнал в бинго залата си, но за дейността в нея са му повдигнати обвинения през 1987 г., при които той се разминава само с глоба. Починал е през 1998 г.

Стивън Падък е живял в градче на границата между Невада и Аризона и на около час и половина път от мястото на трагедията. Къщата му е в район на заможни хора "Сън сити Мескит" с около 1400 сгради, голф игрище, открити и покрити басейни и фитнес. За жители се допускат хора на поне 55 години и не се позволява да има деца.

Според местната полиция Падък не е свързан с терористични организации и няма информация за мотивите му, не се знае и каква религия е изповядвал, ако е бил вярващ. Той няма и досие. Засега полицията не разследва случилото се като терористичен акт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст