“Кумгейт” и в “Булгартрансгаз”?

Парламент - БСП - Желю Бойчев

БСП разкри нова схема на ГЕРБ за назначения по модела "Кумгейт". Този път обаче не става дума за общинска администрация, а за държавното дружество "Булгартрансгаз". Социалистите твърдят, че редица приближени на управляващата партия са се уредили с апетитни постове. Въпросните назначения са направени през 2016 г. и са отново по родниска линия. Отговорен според левицата пак е депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

От информацията на БСП става ясно, че с шефско кресло се е сдобил зам.-председателят на надзорния съвет на "Булгартрансгаз" Владимир Митрушев, както и председателят на управителния съвет на дружеството Таня Захариева. Захариева е и председател на общинския съвет в Хасково.

Изпълнителният директор Георги Гегов пък бил мъж на депутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева. Двамата кумували на съпартиеца й Александър Ненков и съпругата му Пламена Ненкова. Последната работи в "Булгартрансгаз", което от опозицията определиха като конфликт на интереси. 

Освен това Александър е син на небеизвестната шефка на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Баща му пък е конституционен съдия. 

"За нас темата не е нова. Става дума за старателно и дълго време изграждано взаимодействие между органите на ГЕРБ на централно и местно ниво с цел монополизиране на социалното и политическо пространство", заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов.

Според него очевидно в управляващата партия има зависимости и обвързаности дори отвъд местната власт. По думите му "моделът "Кумгейт" деформира политическата демокрация в България и влияе върху резултатите от изборите на всички нива".

Редовният брифинг на "Позитано" 20 мина без присъствието на председателката Корнелия Нинова. Отсъстваше и депутатката Елена Йончева, която пък бе основен източник на информация около скандала с фамилните назначения на гербера Делян Добрев в община Хасково.

По-рано самият Добрев обяви, че е внесъл оставката си в деловодството на парламента. Той се закани да съди Йончева заради нейните твърдения за нагласени обществени поръчки и икономически групировки в Хасково.

Парламентаристите от ГЕРБ обаче дадоха да се разбере, че ще гласуват против оставката на своя съпартиец. Активът на управляващата партия в Хасково пък настоява Делян Добрев да остане депутат и началник на структурата в града. Почти всички местни организации на ГЕРБ в страната излязоха с декларации в подкрепа на Добрев. В същия дух бяха изказванията на водача на депутатите Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще получат съдействие от НФСБ, чийто лидер и вицепремиер Валери Симеонов също заяви, че не подкрепя оттеглянето на Добрев от Народното събрание. Разбира се, въпросът е как ще постъпят останалите формации от "Обединени патриоти" – "Атака" и ВМРО.

Социалистите логично подкрепиха позициите на Елена Йончева. Най-вероятно ДПС и "Воля" ще застанат на страната на левицата по време на гласуването.

Очакванията са депутатите да започнат утрешното си пленарно заседание именно с обсъждане на оставката на Делян Добрев. Все още премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не е говорил официално по темата. В личен разговор обаче Борисов е казал на Добрев, че оттеглянето му от парламента и местната структура в Хасково е най-доброто решение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст