ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Източният фланг на НАТО настоява Русия да спазва Минските споразумения

екатерина захариева

Пълна подкрепа за стабилността и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани, засилване на практическо сътрудничество с източните партньори на НАТО, както и призив към Русия да спазва Минските споразумения. Това са акцентите от съвместното изявление на министрите на външните работи от държавите от Източния фланг на НАТО, които се събраха на среща в полската столица Варшава. България е представена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Първите дипломати на България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Унгария  се събират в този формат, наречен Букурещ Б-9 за втори път, за да обсъдят новите заплахи и предизвикателства пред сигурността в региона.

В съвместното изявление на външните министри е отделено специално внимание на партньорите от Западните Балкани, чиято евроатлантическа интеграция е водещ външнополитически приоритет на българското правителство и на бъдещото ни Председателство на Съвета на ЕС. “Ние подчертаваме нашата решимост да подпомогнем стабилността и сигурността на Западните Балкани и нашето желание да сътрудничим със страните, желаещи присъединяване към НАТО. Приветстваме приемането на Черна гора в алианса, което показва, че вратите на Северноатлантическия пакт са отворени”, се казва в съвместната декларация. Министрите се обединиха около тезата, че присъединяването към ЕС и НАТО е важен стимул за реформи в страните от Балканите.

“България активно и последователно подкрепя евроатлантическата интеграция на съседите ни от Западните Балкани. Надяваме се, че правителствата на тези страни следват политика на преодоляване на различията със своите съседи, както и че ще изпълнят необходимите реформи”, подчерта в изказването си министър Захариева. Тя даде пример за позитивно развитие в региона с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България подписа с Република Македония.

Във Варшава външните министри подчертаха, че ще продължат да подкрепят източните партньори на НАТО – Украйна, Грузия и Република Молдова, в техните усилия за справяне с предизвикателствата пред сигурността. На срещата във Варшава бе отправен и призив към Русия за пълно спазване на Минските споразумения.

“Воденето на пълноценен диалог с Русия е част от цялостния подход за гарантиране на сигурността. Трябва да запазим каналите си за комуникация отворени, включително по теми като хибридните заплахи и Афганистан”, подчерта Захариева. Бе изтъкнато, че учения като “Запад 2017”, организирано от Руската федерация и Беларус, не допринася за сигурността и стабилността.

Сред новите асиметрични заплахи към региона министрите откроиха кибератаките и хибридните тактики за влияние, насочени срещу суверенитета на отделни държави. Дипломатите се обединиха около необходимостта от засилване на съвместните усилия в рамките на НАТО за справяне с тези предизвикателства.

Министрите обсъдиха и срещата на върха на НАТО през 2018 г. и приноса на страните от Б-9 в подготовката на общите позиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст