ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще спасяват болниците чрез създаване на фонд или целева субсидия

Откриване на новото Спешно отделение на болница  УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД. Бойко Борисов  - премиер  д-р Петър Москов - Министър на здравеопазването. болнична стая легло легла

 Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъждаме възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Николай Петров.

"Това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница. Към момента общо дълговете на болниците /държавни и общински/ в страната е малко над половин милиард лева, обясни Николай Петров, цитиран от БТА. 

Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава спасителната акция, Враца, Видин, много зле според него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения.

По отношение на неосигурените граждани добави, че освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничаната помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс чрез специален фонд. Движим се за средства в рамките на 2-3 милиона годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти, обясни той като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти. 
  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст