ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“БФБ-София” подготвя придобиването на енергийната борса

КЗК Юлия Ненкова

"Българска фондова борса – София" АД е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за желанието си да осъществи концентрация посредством придобиване на всички акции от капитала на "Българска независима енергийна борса" ЕАД, става ясно от сайта на регулатора.

"БФБ-София" ще придобие 100% от капитала на "Българска независима енергийна борса" ЕАД, представляващи  217 664 броя обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност от 10 лв. всяка една.

Търговската дейност на "Българска фондова борса – София" АД е свързана  основно с организиране на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти, а тази на "Българска независима енергийна борса" ЕАД – в организиране на борсов пазар за търговия в областта на енергетиката и свързаните с енергопотреблението продукти.

Според предварителното виждане на участниците в концентрацията, в географски аспект, засегнатите продуктови пазари са национални.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Съобщението е изготвено от уведомителя, а КЗК ще се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват процедурата от антимонополния регулатор.

"БФБ-София" и "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), мажоритарен собственик в момента, се договориха за прехвърлянето на енергийната борса срещу 5.2 млн. лева в средата на август. Преди това Mиниcтepcĸият cъвeт cъщo oдoбpи пpидoбивaнeтo.

Акционерите на фондовата борса вече одобриха тази сделка в края на септември. Предвижда се 4 млн. лв. да бъдат платени при сключване на договора за прехвърляне на 100% от капитала на БНЕБ, а останалата част от сумата, възлизаща на 1.2 млн. лева, да бъде платена на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите. Oчaĸвa ce cдeлĸaтa дa дoнece нaд 1 млн. лв. пeчaлбa нa "БФБ-София" пpeз 2018 година.

Сделката се извърша по искане на Европейската комисия (ЕК). Становището на Брюксел е, че енергийната борса трябва да бъде продадена, за да няма БЕХ конфликт на интереси на електроенергийния пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст