ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите за германско правителство започват от 18 октомври

германия ямайка

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че преговорите за сформиране на коалиционно правителство ще започнат на 18 октомври, предадоха световните агенции.

След като пред журналисти в Берлин обяви, че е обединила позициите на партията си Християндемократически съюз (ХДС) и тези на традиционния баварски съюзник – Християнсоциалния съюз (ХСС), Меркел каза, че ХДС и ХСС ще поканят на 18 октомври първо либералите от Свободната демократическа партия, а после и Зелените.

След това ще се състоят проучвателни дискусии с всички партньори. Очаква се преговорите да бъдат трудни заради разногласията между консерватори, либерали и зелени, особено по крайно чувствителния въпрос за бежанците, отбелязва АФП.

След една разочароваща победа на парламентарните избори на 24 септември и историческия пробив на крайната десница Меркел направи сериозна отстъпка пред най-консервативната част от политическото си семейство – ХСС, като се съгласи с въвеждането на квоти за приемане на не повече от 200 000 кандидати за убежище в страната годишно. Макар да не става въпрос за твърд таван, водачът на ХСС Хорст Зеехофер днес изрази задоволство от договарянето.

Преговорите, които се очаква да траят месеци, ще започнат след регионалните избори в провинция Долна Саксония на 15 октомври. Тези избори са рисковани за ХДС, която отначало водеше в социологическите проучвания, но сега е в изравнени позиции със съперника си – социалдемократите (ГСДП).

Отслабена от най-лошото представяне на партията си на парламентарни избори от 1949 г. насам (32,9%), Меркел има тежката задача да обедини консерваторите, Зелените и либералите в управляващо мнозинство. Постигнатият от канцлера компромис между консерваторите за миграцията беше посрещнат с резерви от Зелените. "Това може да е позицията на ХДС/ХСС, но няма да бъде позиция на едно бъдещо правителство", каза съпредседателят на екологичната формация Джем Йоздемир. Любопитен съм да видя как ще се опитат да ни убедят, допълни той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст