Американски градове наддават за Amazon

клм

Кметът на американския град Канзас Сити – Слай Джеймс, купи наведнъж над хиляда различни стоки от сайта Amazon. Електронната му кошница за пазаруване бе препълнена с царевични мюсли, декоративни музикални висулки за украса на веранди, кучешка храна и памперси. Той постави на всички продукти най-високата оценка от пет звезди и написа на сайта положителен отзив за всеки поотделно. Дори за памперсите…

Слай Джеймс сподели, че не се нуждае от памперси, но говори от името на хиляди деца, защото в края на краищата Канзас Сити е сред десетте американски градове, идеални за създаването на семейство. Оценявайки кучешките бисквити с вкус на фъстъци, кметът увери, че улиците на неговия град са изключително подходящи за разходки с четириногите питомци, а след като похвали качеството на музикалните висулки, спомена ниските цени на недвижимите имоти в Канзас.

Всичко това, разбира се, няма нищо общо с оценката на стоките от Amazon, но в конкретния случай градоначалникът преследваше определена цел – да съсредоточи вниманието на Джеф Безос – основателя на най-големия онлайн търговец в света, върху Канзас Сити. 

Червен килим за концерна

Цялата работа е, че гигантът в онлайн търговията търси дом за втори официален офис. И Слай Джеймс не е единственият кмет, който иска Amazon да се настани в неговия град. За същото мечтаят 238 американски градоначалници, които участват в ожесточена надпревара, обещавайки на компанията финансови преференции и съревновавайки се по изобретателност и разточителни похвали по неин адрес.

Например кметството на град Тусон в щата Аризона се разпореди да натоварят в камион 6-метров кактус, за да го откарат през Скалистите планини в Сиатъл, щата Вашингтон, където се намира първият официален офис на Amazon. Кметът на Стоун Крос в щата Джорджия пък изрази готовността си да смени името му на Амазон, ако компанията на Безос го избере. Той обеща също така да отдели за строителството на новата щаб квартира почти 140 ха земя. А градският съвет на Ню Йорк освети в оранжево – корпоративния цвят на Amazon – сградата на Емпайър Стейт билдинг.

Примамливи финансови оферти

Градските власти полагат усилия да привлекат интернет гиганта и с щедри финансови предложения. Ню Джърси се намира в толкова плачевно състояние, че дори не може да изпълни пенсионните си задължения към държавните служители, но обещава на концерна Amazon да не облага с данъци доходите му до 7 млрд. долара. А тексаският Далас е готов да изгради скоростно железопътно трасе до Хюстън с дължина 390 км, което ще му струва минимум 15 млрд. долара.

Компанията за електронна търговия търси място за втора щаб квартира, защото Сиатъл й отесня. Най-големият интернет магазин вече заема 20% от офисната площ в града – повече от който и да било работодател в която и да е точка на САЩ. В същото време разполага с около 6 хил. незаети работни места. Затова си търси втори дом, като основното изискване е мястото да привлича талантливи хора. А и да разполага с добра инфраструктура, развита мрежа за обществен транспорт и да се намира близо до летище.

Победителят в надпреварата може да разчита на инвестиции от 5 млрд. долара и на 50 хил. нови работни места – добре платени, както обещава концернът. Ползата от парите на неговите бъдещи служители ще се усети не само от градския бюджет, но и от собствениците на ресторанти и магазини, продавачите на недвижимост и собствениците на жилища, отдавани под наем. Да не говорим, че присъствието на Amazon ще донесе сериозни дивиденти на местните фирми, занимаващи се с доставката на стоки.

Рискове и капани

"За онези, които се занимават с градско планиране, това може да се превърне в най-големия трофей за няколко десетилетия", смята Грегър Лерой от нетърговската организация Good Jobs First. При все че финансовите бонуси и данъчните преференции, обещавани на концерна, ще легнат като бреме на гърба на данъкоплатците.

И наистина данните показват, че през 2010-а и 2016-а Amazon е инвестирал в икономиката на Сиатъл 38 млрд. долара. В същото време стойностите на недвижимите имоти и наемите в града са достигнали космически висини. Според индекса Case und Shiller Home Price за цените на жилищата в 20-те най-големи американски градове само през 2016-а в Сиатъл те са се вдигнали с 13.3 на сто. Средният показател за страната през същия период е 5.6 процента. Високите цени и наеми изтласкват местните жители в покрайнините, принуждават ги да търсят жилища извън пределите на Сиатъл и създават опасност от образуването на балон на пазара на недвижимите имоти. "Това е някакъв фарс", твърди икономистът и специалист в градско планиране Ричард Флорида. Многомилиардната компания, оглавявана от един от най-богатите хора в света, на практика принуждава бедните градове да се съревновават по щедрост с предложения, които често надхвърлят възможностите им. Според експерта тази тактика вреди на репутацията на Amazon. В редица градове расте недоволството, че заради собствената си изгода частна фирма се опитва да ги противопостави един на друг, отбелязва Флорида.

Поради тази причина някои се оттеглиха от надпреварата. Сам Ликардо, кмет на Сан Хосе, дори публикува в The Wall Street Journal голяма статия по този повод. "Не смятаме да предлагаме финансови бонуси на Amazon, това ще е нечестно спрямо нашите данъкоплатци", написа той. А градоначалникът на Сан Антонио – Рон Нирънбърг, изпрати послание до Джеф Безос, че оттегля предложението си.

Така или иначе, името на града победител в наддаването ще стане известно през следващата година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст