Нинова между “бетонирането” и “жълтия картон”

49 конгрес на БСП Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова удари два заека едновременно на заседанието на 49-ия партиен конгрес. Първо, успя да ядоса Бойко Борисов и ГЕРБ. Второ, посмачка вътрешните си опоненти. Буквално им отне и първата, и последната дума, както се изрази делегатка в кулоарите на форума.

На този конгрес БСП пое курс към предсрочни избори, като първата стъпка е внасянето на вот на недоверие на правителството в началото на 2018-а заради корупцията. Това ще е в началото на българското председателство на Съвета на Европа, а и темата е изключително болезнена. Очевидно столетницата опровергава предположенията, че точно в този период няма да създава проблеми на управляващите, за да мине всичко гладко и да не се излагаме пред чужденците. Обратното, БСП се кани

да играе по нервите на властта

през следващите месеци.

По принцип ситуацията в България е относително спокойна, икономическите показатели са добре и въпреки спорадичните протести на отделни браншове или синдикати няма някакви нагласи или предпоставки за предсрочни избори. Но като се има предвид характера на Бойко Борисов, който оказва влияние и на политическото му поведение, социалистите може би се надяват след края на председателството да не удържи нервите си и да вземе някое спонтанно решение.

Нинова обвини ГЕРБ, че налага "модерно робство", че страната се намира в демографска катастрофа, отваря се ножицата между най-богатите и най-бедните, делът на неграмотните достига критични нива, а в това време "между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС". По думите й народът не е доволен от живота си и това недоволство щяло да изригне рано или късно. Според нея, за да не позволят подобно нещо да се случи, ГЕРБ погнали основни човешки права.

"Свободата да мислиш различно те прави мракобесник. Ако искаш да защитиш живота си, ти си държавен предател. Това е едно модерно робство, което се прави от ГЕРБ, която си присвои държавата. Този модел се подкрепя от различни структури на обществото и бизнес структури, които предпочитат да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава", заяви лидерката на БСП. Тези й заключения ядосаха не само Борисов, но и Цветан Цветанов. И отговорът не закъсня – светкавично свикване на разширено заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. На пресконференцията след него Бойко Борисов не се яви. Но прати "тежката артилерия" – Цветанов, финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра Лиляна Павлова и депутата Тома Биков. Те се обявиха срещу езика на омразата, който използвала Нинова и изтъкнаха, че социалистите искали да ни върнат във феодалното робство. Биков – новото "острие" на ГЕРБ, пък се закани, че ще направи регистър на фалшивите новини, които разпространявали от Столетницата. А

Цветанов направо нарече "дивашка" опозицията

която иска да се заяви като алтернатива на управляващата партия, при все че такъв е стремежът на всяка опозиция. По този повод заместник-председателят на БСП Кирил Добрев подхвърли, че това е стилът на Антон Тодоров, неговото влияние в ГЕРБ нямало как да не се усети и вече е видно, че той работи в централата на тази партия.

"Ние не искаме да се възприема българската опозиция, че трябва да бъде опитомена. Ние искаме да има силна опозиция, но в момента виждаме, че тя стана дивашка опозиция, защото с подобен подход могат само да разграждат институциите в България и да разграждат доверието, което ние сме създали в Европа, и лидерството, което има днес Бойко Борисов", отбеляза заместник-председателят на ГЕРБ. Цветанов и министрите на ГЕРБ вкупом отрекоха и че хора от тяхната партия са се опитвали да ровят "с мръсни пръсти" в социалистическата партия и да предлагат колаборация. Дори се заканиха, че ще приемат специална декларация на конгреса си в края на ноември, а може и в устава да запишат, че никога няма да се коалират и управляват с БСП.

Всъщност тази тема беше засегната, когато Нинова не допусна вътрешните й опоненти да изземат дневния ред на конгреса, опитвайки се да вкарат точка за промяна в устава – с други думи, връщане на старото положение председателят да се избира от конгрес, а не пряко от партийните членове. Насрочвайки най-висшия партиен форум толкова рано и така скоростно, лидерката де факто предотврати обединяването на различните вътрешнопартийни опозиции, които гонят различни интереси и са недоволни от различни неща. Едни са обидени, че вече не са депутати, други защитават личните си интереси и се грижат за частния си бизнес. Нинова не назова конкретни имена, но стана ясно, че говори за девет души в партията, които обикаляха по медиите преди форума и я критикуваха. Атаките били срещу нея, но на практика се оспорвали решения на партийния конгрес и се искала

промяна на посоката на партията

която е против олигархията и корупцията. "След като опозицията не можа да бъде "нахранена", трябва да бъде разбита", така Корнелия Нинова отговори на въпроса защо атаките към нея са заваляли точно сега. "При това част от вас, които сега оспорвате текста за пряко избиране на лидера от цялата партия, го приехте. Всички, които твърдят, че са изгонени, са делегати на конгреса, членове на Националния съвет. Какво не са – не са единствено депутати!", каза тя по адрес на критикуващите я.

Нинова защити и парламентарната група, която също станала обект на критики, и обърна внимание, че изразните средства, с които това се прави, са същите като на Борисов. "Чу се обвинение, че парламентарната група се е напълнила с "младоци" и "детишляци", които не са подготвени. А какво оспорвате? Решението за подмладяване! Как да са подготвени, като 15 години чакат. Станаха на по 45 и ги наричате детишляци, които не са готови. Как да са готови – само на думи давахте път на младите. Когато трябваше да се направи – те не бяха готови, за да бъдем ние вечни", обърна се Нинова към вътрешните си опоненти. 

Според политолога Първан Симеонов тя среща симпатии и одобрение от членската маса на БСП, тъй като срещу нея се изправят хора, които "трудно могат да докажат политическа яркост, чистота и кристален морален облик". Част от наблюдателите на политическите процеси смятат, че след този конгрес Нинова се е бетонирала на председателското място. Но други са на мнение, че е получила своеобразен "жълт картон", тъй като една четвърт от делегатите подкрепиха предложението за промяна в устава и връщането на старото положение за избор на лидер. Трети пък са убедени, че Нинова ще има проблеми и занапред, защото е сключила своеобразен съюз с редовите социалисти, прескачайки средното ръководно ниво. Ситуацията наистина е малко странна – все едно президент на футболен клуб да сключи съюз с феновете и да пренебрегне играчите.

Иначе сме свидетели на политическото позициониране на двете водещи партии. И градене на имидж, защото според политолози той и пиарът стават по-важни у нас от реалните действия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст