Низверганите Global Markets се връщат предрешени като турци

Кочалка

След поредица от метаморфози инвестиционният посредник с отнет лиценз Global Markets реши да влезе на пазара през „парадния“ вход. Предрешени с потури и фесове те се готвят да атакуват Комисията за финансов надзор и да купят лицензиран български инвестиционен посредник  като се представят за турска компания. Хитрият маньовър вече е в ход, алармираха представители на икономическа полиция, които са влезли в следите на менте-инвеститора.

Хапката

Предмет на покупката е „Коактории Финанс“ АД, един от последните лицензирани от КФН на 8 януари 2010 година. Тогава Регулаторът издаде лиценз на дружеството, с което удостовери, че то е внесло изцяло изискуемият капитал от 100 хил. лв.. Учредители на дружеството бяха Росен Караджов, който притежава 25% от капитала и от гласовете в общото събрание и Андрей Згур със 75%.Инвестиционният посредник е с ограничен предмет на дейност по приемане и предаване на нареждания във връзка с един или повече финансови инструменти, включително посредничество за сключване на сделки с финансови инструменти и предоставяне на инвестиционни консултации на клиенти.В едностепенна система на управление – Съвет на директорите влизат Росен Караджов, председател, Андрей Згур, заместник председател и Людмила Антонова, член на СД.

Акулата

Позорно известните  Global Markets дълги години извършваха телефонен терор  над потенциални клиенти, избрани от крадени бази данни. Заради техния модел на търговия и набиране на инвeститори те многократно бяха санкционирани от Комисията за финансов надзор. Хората от инвестиционния посредник си подписаха смъртната присъда непосредствено сред фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 година. Хитреците бяха обвинени, че са предупреждавали за фалита и на друга голяма банка с идеята вложителите да изтеглят спестяванията си в нея, за да могат да ги притеглят при себе си. В офиса на компанията влязоха проверяващи от КФН, икономическа полиция, а по късно с тях се занима и ДАНС. Не след дълго КФН отне лиценза на компанията. В продължение на три години инвестиционният посредник с отнет лиценз обаче под различни други имена прави опит да работи нелегално. Това явно се е оказало доста трудно, за да предпочетат да прибегнат сега до турски партньор, която да използват за таран при овладяването на „Коактории Финанс“. Само така те ще могат да влязат легално на българския инвестиционен пазар, за да могат да тормозят по телефона нищо неподозиращи за тяхното съществуване граждани.

Посредникът

Става дума за турски инвестиционен посредник, който се е поблазнил от мисълта през България да излезе на необятния европейски пазар. Подозренията се компанията се е съгласила да допусне GM в себе си срещу ноу-хау, което българите притежават. Проверка показала, че двете компании вече са на един и същи адрес.

Според  полицаи запознанството между двете компании е станало в Истанбул. Преди година и половина  Global Markets, преследвани от властите в България, изнесоха бизнеса си в ситито на Истанбул на Златния рог. Там те престояха кратко, защото се уплашиха от опита за държавен преврат и последвалата „чистка“ и побързаха да се върнат отново и да заработят все така незаконно у нас.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст