Повече българи вярват, че могат да успеят само чрез шуробаджанащина

шуробаджанащина

Мнозинството от българите вярват, че могат да успеят само ако имат роднински връзки. Това показва изследване "Тренд“ сред 1004 души чрез пряко интервю "лице в лице" по поръчка на Институт за дясна политика в периода от 3 до 10 октомври. Налице е все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България. Според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно, сочи Дарик.

„В контекста на скандалите за шуробаджанащина, за роднински назначения и т.н. отговорът на този следващ въпрос говори достатъчно. 69% от хората смятат, че успехът в България зависи от това кого познаваш, а не от това дали работиш усърдно – тази опция избират само 24%. В България ако се трудиш усърдно, можеш да успееш – 43% са съгласни, но 49% не са съгласни“, каза Димитър Ганев от изследователски център „Тренд”.

„Отношението към пазара, към работата и към богатия човек се променя при по-младите поколения. По-младите познават свои връстници, които са успели и заради своите познания, печелят добре заради това, че са висококвалифицирани и при тях не непременно се наблюдава същото критично отношение като към по-възрастните, че непременно богатият задължително е по нечестен път успял“, допълни Ирена Тодорова от Институт за дясна политика. „От гледна точка на работата също има подобрение при по-младите поколения. Там има повече вяра, че ако се трудиш усърдно, ще успееш“, допълни Тодорова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст