Горанов: Николай Петров няма да допусне да се петни името му

Министерски съвет Николай Петров Бойко Борисов

Оставката на министъра на здравеопазването Николай Петров е морален акт.  В коридора, когато разбрахме че това се е случило, защото оставката е подадена лично пред премиера, разменихме няколко думи с професора, който смятам за един достоен офицер. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след правителственото заседание. 

"Генералът е подал оставката си на премиера на среща на четири очи между двамата. Горанов заяви, че се е видял в коридора с подалия оставка здравен министър. Това, което разменихме с професор беше: Няма да допусна по никакъв начин да ми бъде опетнено името, 60 години се боря за това име".

Той подчерта, че държавната финансова инспекция не е сезирана за нарушения във ВМА.

"Това, с което разполагаме, е вътрешен одит на министерството на отбраната, правен през март 2017 г. Ние ще се запознаем още веднъж с него дали има нарушения", отговори Горанов на въпрос на журналисти.

Тази сутрин бе съобщено, че министърът на здравеопазването Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов. 

Това е първата оставка на министър от третия кабинет "Борисов". Петров оглавяваше ВМА от лятото на 2014 г., докато през май тази година пое поста министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов. Преди това той бе министър в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

До оставка се стигна след журналистическо разследване как като шеф на ВМА Петров е възложил две обществени поръчки за общо 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.  Двете обществени поръчки са се отнасяли до импланти за ортопедия и травматология. Твърди се също така, че още през 2015 г. при сключване на договора за едната от поръчките е нарушен законът, тъй като консорциумът, на който тя е възложена, нямал необходимата регистрация.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст