ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЮНЕСКО обяви Габрово за Град на занаятите

етъра

Габрово е един от 64-те нови градове включени в Мрежата на творческите градове, благодарение на самобитните майстори от Етъра. Той бе определен от Генералния директор на Организацията Ирина Бокова да се присъедини към мрежата.

Включването на тези градове е резултат от усилията на ЮНЕСКО за насърчаване на иновациите и творчеството като основни двигатели на по-устойчиво и приобщаващо градско развитие. Тази мрежа привлича все повече интереса на местните власти, свидетелство за което е и големият брой нейни членове. Сред новите номинации има градове от всички континенти.

От 2004 г. насам Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО се фокусира върху творчеството на своите членове в седем области: занаяти и фолклор, дизайн, филми, гастрономия, литература, медийни изкуства и музика. Сега в мрежата членуват общо 180 града от 72 страни.

Независимо, че се различават географски, демографски или икономически, всички Творчески градове се ангажират да разработват и обменят добри иновативни практики за насърчаване на творческите индустрии, засилване на участието в културния живот и интегриране на културата в устойчиви политики за развитие на градовете.

Етнографски музей "Етър" край Габрово е единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито. Прекрачи ли човек границите му съвременността изчезва, за да отстъпи място на възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и бита на старите българи.

Миналото нахлува по чаршията с шума на занаятчийските работилници. В тях майсторите от ранни зори изработват ръчно своите изделия и нямат нищо против да споделят тайните на уникалните си техники с всеки любознателен посетител. В музея ще видите съоръжения от епохата на Възраждането, задвижвани от вода – гайтанджийска одая, тепавица, валявица.

Изграждането му започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а по-късно са изградени и другите обекти. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания. Официално е открит на 7 септември 1964 г. През 1967 г. е обявен за народен етнографски парк. През 1971 г. е обявен за паметник на културата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст