ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансов анализатор: Данъчният рай изчезва като функция

офшорка

Нови разкрития за офшорни сметки на политици и звезди от шоубизнеса в „Парадайз пейпърс” или „Досиетата от Рая”. В тях изплуваха името на кралица Елизабет Втора, връзки на министър на Тръмп с Русия, както и финансови схеми с участието на поп звездите Мадона и Боно.

От събраните документите стана ясно, че около 10 милиона от личните средства на кралица Елизабет Втора са били инвестирани в две офшорни сметки. Каква е схемата? Кралицата има компания, която управлява нейните недвижими имоти. Говорим за сума от 512 млн. паунда. През 2004 и 2005 г. част от тези милиони отиват в две офшорни сметки.

„Данъчната реформа на Джъстин Трюдо беше да изключи всички данъчни облекчения за средната класа и бедните хора, за да могат да се съберат по-големи приходи в хазната. Той на практика смаза средната класа, която е нетният донор и която храни и богатите, и бедните”, коментира в студиото на „Здравей, България” Кузман Илиев, водещ и анализатор в Bloomberg TV.

Той изрази съмнение, че кралица Елизабет Втора е наясно къде се инвестират средствата, с които тя разполага – и нейните лични, и процентът, който тя получава от имотите на кралската фамилия. „Това са инвестиционни фондове, които могат да са регистрирани на тези острови заради удобното данъчно облагане. Тези пари, тези спестявания, не са нещо лошо. Те просто са в една данъчна среда, която е в една много добра форма на данъчно облагане. Избрали са тази възможност. Но данъчният рай изчезва като функция. Защото правителствата правят спогодбите помежду си, така че става абсолютно невъзможно за никого да скрие от правителството каквото и да било”, добави Кузман Илиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст