Дебилите пред урните и тези във властта

Парламент Иво Христов БСП

Само в България изглежда е възможно една провокация да отприщи цялата дебилщина в страната. Повече от очевидно е, че политиците ни тотално са се разпасали във вербално отношение. Налага се впечатлението за масово опростачаване сред обитателите на Сградата на Съединението.

Само за няколко седмици се наслушахме на квалификации за опонентите като "идиоти", "еничари" и "хлебарки". Но "черешката на тортата" определено бе позицията на левия депутат русофил Иво Христов за изказването на говорителката на руското външно министерство за спасяването на българските евреи. В защита на нейната теза червеният парламентарист и университетски преподавател си позволи да нарече 80% от българите "дебили". Позицията му бе разпространена в социалните мрежи във видео, което обаче "мистериозно" изчезна от неговата страница. Може би за да се замаже положението. Е, това не се получи, тъй като маса медии вече бяха публикували думите му. Последвалите реакции бяха очаквани и бурни. Политическите опоненти, а и множество граждани поискаха отзоваването на проф. Христов от групата на социалистите, както и оттеглянето му от парламента.

На 8 ноември в декларация от трибуната на Народното събрание от ГЕРБ се обърнаха лично към председателката на БСП Корнелия Нинова с искане да отстрани подопечния й. Управляващите остро осъдиха твърденията му, тъй като те били символ на безродие и презрение към българския народ. Нещо повече, неговото изказване било унизително за институцията – парламент.

"Имаме ситуация, в която депутат от БСП заявява, че не България, а СССР е спасил българските евреи и че 80% от българския народ са дебили, които не могат да се подписват. В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната група", настоя Тома Биков от името на ГЕРБ. Според него, ако БСП не направи това, ще прояви двоен стандарт и ще покаже, че говори едно по време на партийните събрания и съвсем друго в парламента и в медийното пространство. "Ако не изключите Иво Христов, ще изглеждате като хора, които говорят едно, когато са в София, друго, когато отидат в Брюксел, и трето, когато се намират в Москва. Причината да не ви вярват нито в София, нито в Брюксел, нито в Москва е шизофреничното ви мълчание при подобни ситуации", каза още Биков.

Съвсем очаквано, БСП възприе друг подход и не удовлетвори нито едно от исканията. Социалистите нито изключиха Христов, нито се разграничиха от приказките му, нито Корнелия Нинова лично взе отношение по темата. След спешно заседание на парламентарната група червените депутати застанаха зад професора, който в това време вече кротко бе поднесъл в кулоарите на парламента извиненията си на всички, засегнати от думите му.

За капак, в ответна декларация заместник-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е правил далеч по-груби квалификации по отношение на българите, че били "лош материал" и "прости". Жаблянов отбеляза също така, че Борисов досега не се е извинявал. След което посочи, че, за разлика от съвременните партии, неговата формация е участвала в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, чрез свои представители и чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар. (Дали е помагала тогава на съветската армия или не, не се разбра).

"Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено и целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност днес, като представители на българския народ, е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния", продължи Валери Жаблянов.

След декларацията на БСП темата изглежда бе изчерпана. На Христов не само му се размина, но и получи подкрепа от своите съмишленици. Но проблемът остава, тъй като наглостта, глупостта и грубият език вече са незаобиколими фактори в парламентарното всекидневие.

Иначе "черната статистика" на Иво Христов би следвало да има облагородяващ ефект, защото е добра основа за дебат под наслов "дебилите в България" и за кого гласуват те да ги представлява в Народното събрание?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст