Майсторът на абсурдните изобретения

клм

Япония отдавна има репутацията на място, където харесват чудатите и абсурдни вещи. Но далеч не всички знаят, че стотици куриозни приспособления, наречени чиндогу, които се прочуха в цял свят, са дело на един-единствен човек – Кендзи Каваками. Той пристига в Токио през 1967-а, за да учи за авиоконструктор. От дете е влюбен в самолетите и като ученик в гимназията дори създава параплан. Но в университета не му е до учебника по аеродинамика – вместо него чете Маркс и Кропоткин. По онова време японската столица е разлюляна от студентски протести. Каваками зарязва ученето и се присъединява към една ляворадикална организация. Заедно с приятелите си се включва в демонстрации, които настояват за оттеглянето на американските войски.

Две години по-късно протестите стихват. Възгледите на Каваками остават непроменени, но му се налага да мисли за препитанието си. Отначало става журналист на свободна практика, съчинява сценарий за детски сериал и пише в различни списания. Тъкмо тези занимания го отвеждат към създаването на първите чиндогу – нелепи приспособления, които ще му донесат слава.

"Презирам материализма – признава Каваками в едно интервю. – Ненавиждам всичко, което се превръща в стока". В началото на 90-те години на ХХ в. младежът лично участва в този процес, редактирайки каталог със стоки за домакини, поръчвани по пощата. Той решава да не отстъпва от принципите си и започва да запълва страниците в края на списанието с реклама на абсурдни неща, които е невъзможно да се купят. Това е малкият му бунт срещу консуматорското общество.

Първото си чиндогу Каваками създава през 1991-ва. Стремежът му е да направи устройства, които изглеждат като истински, но са твърде нелепи, за да се реши някой да ги използва. "Честно казано, те са удобни и може да се окажат полезни, но хората се притесняват да ги изпробват", обяснява изобретателят. Снимките на някои от творенията му отдавна обикалят интернет и медиите. Той е измислил стотици безумни предмети, включително пръчици за хранене с вграден вентилатор, който да охлажда съдържанието на чинията, бебешки гащеризон с плюшени четки, които да почистват пода, докато малчуганът лази по него, очила с фунийки за поставяне на капки и обувки на висок ток, снабдени с колелца.

Каваками е формулирал списък от правила, които е необходимо да се спазват при създаването на приспособленията. Според него истинските чиндогу трябва да са непрактични и да въплъщават духа на анархията. Освен това не бива да се продават или да носят печалба. "Ако вземете пари дори за една такава вещ, ще загубите невинността си", пояснява сайтът на Международната организация за чиндогу. Предназначението на вещите не е да предизвикват смях – хуморът може да бъде страничен ефект, но не и самоцел.

Японецът изобщо не е очаквал, че неговата идеологическа диверсия ще се окаже толкова успешна. Каталогът, който редактирал, започнал да се разпродава само заради рекламите на чиндогу. Скоро рубриката била преместена от последните страници в началото на списанието. Книгите, в които изобретателят е събрал най-добрите си идеи, вече са се превърнали в бестселъри. Предметите чиндогу стават популярни в цял свят, излагат ги в музеите, а някои дори рискуват да ги използват – въпреки предсказанията на създателя им.

Кендзи Каваками измисля стикът за селфи още в средата на 90-те години на ХХ в.  (той е споменат в първия му сборник, публикуван през 19995-а). Ако го беше патентовал, можеше да бъде милионер. Но той изобщо не съжалява: "Никога не съм регистрирал патенти и никога няма да го направя, защото светът на патентите са мръсотия, алчност и конкуренция". 

Бащата на чиндогу тъгува, че в родината му така и не разбират смисъла на неговите идеи. Очакванията му били абсурдът да накара хората да се замислят, но това не се случило. "В Европа ме смятат за художник. В Австралия и Канада ме наричат учен. В Китай и Хонконг не разбират защо не правя пари от изобретенията си. И само в Япония и в САЩ мислят, че изобретявам куриозни предмети за вечеринки – оплаква се той. – Хората в Япония и Америка са обучени да не мислят."

Независимо от всичко изобретателят вярва, че трудът му няма да отиде напразно. "Ако хората се смеят, няма лошо – изтъква Каваками. – Трябва да има повече смях. Вярвам, че можем да отхвърлим това общество като се смеем над него."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст