Седмицата

Възнаграждение

Министерският съвет пусна в четвъртък (9 ноември) в портала за обществени консултации проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8121з-254/13.02.2017 г. за условията и реда за формиране на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в Министерството на вътрешните работи. Целта на проекта е да бъдат премахнати текстовете, които биха породили различно тълкуване на разпоредбите, доусъвършенстване на правните норми, прецизиране на част от текстовете и облекчаване на работата при изготвяне на някои от приложенията към наредбата. Тя урежда формирането на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в полза на служителите на МВР. Проектът ще преустанови случаите на ощетяване на служители на МВР при формирането на конкретния размер за получаване на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати. Освен това се създава уредба за прилагането на еднакъв подход при определяне на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, пише в мотивите към проектонаредбата.

 

Филм

Депутатът от БСП Елена Йончева съобщи в четвъртък (9 ноември), че филмът й за българо-турската граница ще бъде излъчен на 13 ноември 2017 г. в клуб "Перото" в НДК. Въпреки че кабинетът обяви съоръжението по българо-турската граница за стратегически обект от значение за националната сигурност, Йончева бе категорична, че прожекция ще има. В тази връзка БСП дори поиска оставките на министрите Валери Симеонов и Валентин Радев заради внесеното от тях предложение за статута на оградата. Според Йончева има сериозни съмнения за корупционни практики при изграждането на съоръжението по границата и пропуски в охраната. "В него ще видим как се охранява границата ни. Има смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, и ще научим за съществуването на бежански канали от Турция, през България за Европа", поясни тя.

 

Тълкуване

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в сряда (8 ноември) Конституционният съд да разтълкува разпоредбата на чл.129, ал. 6 от Конституцията на Република България, който гласи: "Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал.2 (бел. ред.- шефовете на ВКС, ВАС и главният прокурор), се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години. с право на повторно назначаване." Цацаров твърди, че тълкуването е необходимо, за да се избегне непоследователно и противоречиво прилагане на конституционната разпоредба. Съществува практика, която сочи нееднозначно разбиране на вложеното в нея съдържание, е написал в искането си главният прокурор, който е дал и примери в подкрепа на твърдението си. 

 

Протест

Софийската градска прокуратура (СГП) протестира в четвъртък (8 ноември) решението на Софийския градски съд (СГС) за предсрочното освобождаване на Йосиф Йосифов- Йоско. Според обвинението съдът е дал по-голям превес на данните в подкрепа на условното предсрочно освобождаване на Йоско и не е отчел обективно, че целите на наказанието все още не са постигнати в пълен обем, включително и това, че осъденият не е изпълнявал програмата за придобиване на междуличностни умения, толериране на различните и намаляване на агресията. На Йоско му оставаха още четири месеца от присъдата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст