Позиции

Министерски съвет Владислав Горанов

Владислав Горанов, министър на финансите

"Очаква се през 2018-а БВП да достигне 106 млрд. лева. Ние не предвиждаме увеличение на данъците. Единствената промяна е достигането на минималните акцизни ставки за тютюна. За нас е важно съществуващият данъчен модел да бъде запазен."

 

Менда Стоянова, ГЕРБ:

"В бюджета за  2018-а са предвидени  1 млрд.  лв. повече за социални разходи. Икономиката на държавата се развива възходящо и това не се дължи само на икономическия цикъл, а и на стабилната фискална среда, чието запазване е цел на предложения проектобюджет."

 

Корнелия Нинова, БСП:

"Този бюджет не решава проблемите на хората. Той не отговаря не необходимостта за по широк и лесен достъп до здравеопазване. Не се справя с предизвикателството със скъпите лекарства. Бюджетът не осигурява разширяването на обхвата на образователната система, така че все по-голям брой да оставят и да завършват училище. Бюджетът не предлага политика за обвързване на средното и висшето образование с нуждите на бизнеса. В областта на социалната политика се замразяват много помощи за раждане, за деца, за хора с увреждания, относителния дял на социални плащания намалява."

 

Йордан Цонев, ДПС:

"Това е бюджет на зрителната измама и на загубеното време. В него не се предлагат реформи. Имаме един добър ръст на брутния вътрешен продукт, но е добре да видим на какво се дължи той, за да можем да го подкрепим и да го запазим. Анализът показва, че ръстът се дължи предимно на потреблението, а икономиката има крещяща нужда от външни и вътрешни инвестиции.. Правителството ползва заложените в бюджета капиталови разходи като фискален буфер, а не като инструмент за стимулиране на икономиката."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст