Доброто лице на бизнеса

Президентство Среща на банкери с Илияна Йотова

Твърде малко се говори за благотворителните инициативи на финансовите институции в страната. Именно затова в. "БАНКЕРЪ" инициира среща между вицепрезидента Илияна Йотова и ръководители на банки, застрахователни компании и пенсионни дружества.
Представителите на финансовия бранш представиха на вицепрезидента своите сегашни и бъдещи социални проекти в сферите на образованието, културата, здравеопазването, екологията, подобряването на финансовата култура на децата. Те разказаха и за инициативите им, свързани с подпомагането на деца в неравностойно положение, на деца таланти и за инициативите си към пострадалите от природни бедствия региони.

"Инициативите на банките трябва да се интерпретират правилно, тъй като правим доста добри неща, но начинът, по който се разбират, не е такъв", бе позицията на председателя на управителния съвет на Общинска банка Сашо Чакалски.

"Добрите дела трябва да бъдат публични. В България има остър дефицит на добри новини", категорична бе позицията на вицепрезидента Илияна Йотова.

"Дарителската ни кампания "Избери, за да помогнеш" цели основно две неща. На първо място, да стимулира дарителството, защото с времето то се позагуби малко в обществото. От друга страна, кампанията набляга изключително много на прозрачността", разказа изпълнителният директор на "Райфайзенбанк България" Ани Ангелова. Тя добави, че дарителството би могло да се стимулира единствено тогава, когато хората вярват, че парите, които даряват, отиват за определената цел.

"Това е една голяма област, в която може да се работи – доверието, че кампаниите са прозрачни и парите от даренията отиват, където трябва", каза Ани Ангелова. За повече прозрачност и публичност на дарителските кампании се обяви и главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова.

Представителите на финансовите институции предложиха на Илияна Йотова няколко идеи за нови и съвместни инициативи.

Според изпълнителния директор на "Д Банк" Анна Аспарухова е нужно да се създаде фонд, в който да има налични средства в помощ на пострадалите още в първия ден след евентуално природно бедствие.

"За съжаление бедствия се случват, но няма готовност да се реагира веднага. А помощта в първите дни е най-важната", убедена е Анна Аспарухова.

Друго предложение, направено по време на дискусията, бе осъществяването на глобална кампания за връщането на младите хора в България.

"Банките постоянно търсим кадри, но можем да го направим и по-масово, тъй като наистина можем да предложим конкурентно заплащане и кариера на младите българи", мотивира предложението си прокуристът и член на управителния съвет на "Сосиете Женерал Експресбанк"  Живка Сарачинова.

Оказа се, че дейността на вицепрезидента също е насочена към тази цел.

"В момента сме в процес на изработване на интернет платформа, която да свързва българите по света, която да служи освен всичко друго и за споделяне на новините, случващи се в нашата страна", заяви вицепрезидентът.

Всички присъстващи се обединиха около факта, че имат нужда от институционална подкрепа за повишаване на финансовата грамотност на хората.

"От години установяваме проблем в образователната система. Той е свързан с факта, че не се полагат никакви усилия нашите деца да бъдат готови за първия си ден, след като завършат гимназия. Да имат минимална култура за това как е организиран пазарът на труда, както и колко е важно да сключват трудови договори. Обратното, нашите деца не искат да сключват трудови договори без да знаят какво губят, без да знаят, че ако им се случи някаква злополука, ще получат обезщетение", обясни главният изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова. Мнението й подкрепи и главният изпълнителен директор на ПОД "Алианц България" Владислав Русев. Според него дейността на пенсионноосигурителните компании има изключително силна социална значимост, тъй като подсигурява доходите на хората след пенсионирането им.

В същия ред на мисли Илияна Йотова сподели, че е била докладчик в Европейския парламент по темата за финансовата култура на гражданите и предложенията от документа биха могли да бъдат използвани за стартиране на пилотен проект в България.

"В последните години държавата е абдикирала от професионалното образование", напомни главният изпълнителен директор на "Индустриален холдинг "България" Данета Желева. Тя добави, че сред благотворителните цели на структурата, която ръководи, е именно да възстанови паралелките за професионално обучение в различни градове от страната.

По време на срещата Илияна Йотова разказа и за своите бъдещи проекти.

"Оказва се, че през последните 20-25 години ние сме занемарили изцяло местата, където се ражда българската нация", каза вицепрезидентът. Именно затова тя инициира кампания за опазване паметниците от историческото ни минало. Първият проект е реставрирането на къщата на най-големите дарители в българската история – дома на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст