Контрабандна валута на обща левова равностойност 58 675 лв.

митница

Контрабандна валута с обща левова равностойност от 58 675 лв.откриха митническите и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево. Нарушителят – турски  гражданин, е уличен на изхода на пункта. Той пътувал в колата си от Румъния през България за родината си заедно със съпругата си и непълнолетното им дете.

Пътниците от южната ни съседка посочили излишно, че нямат стоки, подлежащи на опис в декларация. Въпреки това Ауди-то им е отделено за щателна проверка. При личен преглед на мъжа, в един от джобовете на панталона му, са открити недекларирани 30 000 евро 37 банкноти в купюри по 500 евро, 50 банкноти по 200 евро и 15 по 100 евро.

На нарушителя е съставен акт, недекларираната валута е иззета и подлежи на отнемане в полза на държавата. По случая ще бъде образувано и административно-наказателно производство.

Само преди месец митническите служители на МП Капитан Андреево откриха 26 000 евро в дамската чанта и бельото на сръбска гражданка.

Заради новия случай от Митница Бургас припомнят, че при преминаването на външни граници на Европейския съюз действа разпоредбите на  Валутния закон и  Регламент на Европейския парламент и на Съвета, според които всяко физическо лице, което  пренася парични средства в размер на 10 000 или над над сума евро трябва да ги декларира пред митническите власти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст