Предлагат авиобаза “Граф Игнатиево” да се преименува на Димитър Списаревски

Димитър Списаревски

Атлантическият съвет в България поиска авиобазата "Граф Игнатиево" да се преименува на името на героя на българската авиация Димитър Списаревски. 

Неправителствената организация аргументира искането си с мотива, че трябва "да укрепим националното си самосъзнание и себеуважение като нация".

"С цел съхраняване на националната памет и гордост на българския народ, и насърчаване на високия боен дух на военнослужещите в редиците на българската армия, военните бази на територията на страната трябва да носят имената на героите на България.

Такъв национален герой е Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките имена в историята на българската авиация", посочват още от Атлантическия съвет.

Цялата декларация на организацията:

Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови и по-високи изисквания пред системата за национална сигурност на България. В тези условия отговорната национална политика за сигурност и отбрана на страната като част от ЕС и НАТО трябва най-напред да отчита необходимостта да укрепим националното си самосъзнание и себеуважение като нация. Поради тази причина ние от АСБ считаме, че, с цел съхраняване на националната памет и гордост на българския народ, и насърчаване на високия боен дух на военнослужещите в редиците на българската армия, военните бази на територията на страната трябва да носят имената на героите на България.

Такъв национален герой е Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките имена в историята на българската авиация. При отбраната на небето над столицата по време на бомбардировките през Втората световна война той влиза във въздушен бой, сваля една от „въздушните крепости” на противника и се врязва в друга, като сваля и нея, жертвайки живота си, за да спаси хиляди невинни граждани. Неговата саможертва разнася славата на българската изтребителна авиация далеч отвъд пределите на родината.

Считаме, че паметта за нашите герои и техният пример са необходими повече от всякога на българското общество, и дълг на всеки от нас е безпристрастната историческа оценка и признателността към техния подвиг. Затова ние от АСБ настояваме Трета авиационна база, която осигурява въздушния суверенитет на Република България, наричана „Граф Игнатиево” по името на близкото населено място, да получи името Трета авиационна база „Димитър Списаревски”.

Нека с тази инициатива докажем, че България помни и почита геройски загиналите българи за свободата на родината. Призоваваме военно-патриотичните организации в страната да излязат с конкретни предложения пред Министерството на отбраната за официално наименуване на всички наши военни бази на имената на български герои и личности с принос към свободата, отбраната и военното изкуство на България. Готови сме да ги подкрепим и да участваме в обществена дискусия по тази важна за патриотичния дух на нацията тема.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст