Работодател се укрива, а служителите остават с вързани ръце

ГИТ

Когато работодател се укрива, а служителите му месеци наред са не просто без заплати, но и без възможност да получават обезщетения и да си търсят нова работа.

Фирма оставя работниците си без осигуровки и съответно без обезщетения за период от над половин година. По-късно работодателят се укрива и хората остават с вързани ръце. Без заплати, без осигуровки и без възможност да получават обезщетения за безработица от борсата.

След майчинство Виктория Петрова се връща на работа и с изненада установява, че е останала единственият служител във фирмата. Здравата част от предприятието е прехвърлена в нова компания. Старата част… е изоставена. И Виктория остава без началник, без заплата и най-вече – без осигуровки за повече от половин година назад. Трудовият договор само ѝ пречи. Затова решава да го прекрати. Но се появява нова изненада.

Подобни случаи са честа практика. И са класическа схема. По тази схема старият работодател не може да бъде открит. И дори да си търси правата по съдебен ред, Виктория няма кого да съди. От НОИ й отказват обезщетение за безработица – заради липсата на осигуровки от работодателя тя не покрива необходимите условия, за да получава пари от борсата.

Според експертите най-лошото в подобни случаи е, че осигуровките дори не са начислени. Това означава, че човек трябва сам да плати и здравните си осигуровки и социалните, за да няма прекъсване на стажа за пенсия. И нито Инспекцията по труда, нито данъчните могат да ги открият. А и дори и да стигнат до тях – по закон те вече не носят особена отговорност.

Какво може да направите, когато не откривате шефа си?

По закон – първо трябва да пуснете заявление до местната Инспекция по труда. В него посочвате, че не може да прекратите договора си и не може да откриете работодателя си.

Следват проверки – в рамките на 1 месец трудовите инспектори ще направят две проверки, за да се уверят, че шефът ви не може да бъде намерен. Ако не бъде открит, единствената институция, която служебно може да ви помогне и да прекрати договора ви – това е Инспекцията по труда. Издава се разпореждане.

Цялата процедура за прекратяване на трудовия ви договор по служебен път може да отнеме максимум 40 дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст