ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Клиентите на частното ни банкиране ползват директно услугите на нашата група в Люксембург

клм

Г-н Донев, има ли интерес към услугите на частното банкиране? Каква е конкуренцията между банките в този сектор?

– Интерес определено има, особено към спецификите на продукта, който предлагаме ние. Конкуренцията е по-скоро в посока на премиум обслужване на клиента, а не толкова частно банкиране в истинския и пълен смисъл на тази банкова дейност. Нашият продукт в Пощенска банка е уникален за местния пазар, защото предлагаме услугата в партньорство с Юробанк Люксембург. Нашите клиенти стават клиенти директно и на банката в Люксембург и ако предпочитат може могат да осъществяват пряка комуникация с колегите ни там. Така те могат да се възползват от една страна от тяхната над 30-годишната експертиза и опит в частното банкиране, а от друга – от нашата незабавна подкрепа и обслужване при необходимост. Избрахме именно този модел на работа, тъй като Люксембург е най-бързо развиващият се финансов център към момента и вече заема второ място в частното банкиране в световен мащаб. Регулаторните изисквания за извършването на този тип дейност са изключително строги, съответно банките трябва да отговарят на най-високите международни стандарти. Банката ни там е с много богат опит и силни позиции и има възможност да предостави пълния набор от услуги. Ще спомена само, че предлага над 3 000 взаимни фонда, подходящи за всеки тип инвеститор, индивидуално или колективно управление на портфейли с различен рисков профил, с много сериозна експертиза при данъчното консултиране и традиции при фамилното планиране, и особено създаването на фамилни юридически структури.    

За какъв тип клиенти са подходящи тези услуги? Хората като че ли са с убеждението, че клиенти са само много богати хора.

– Според мен всеки клиент със спестявания, който търси подходящи форми за тяхното инвестиране извън рамките на банковия депозит, е потенциален клиент на частното банкиране. Най-малкото е добре да потърси консултация с нашите специалисти, да дефинира с тяхна помощ инвестиционните си цели и рисков профил, и да се запознае с обхвата на предлаганите възможности. Колегите ни в Люксембург оказват съдействие на наши клиенти не само за осъществяване на инвестиционните им намерения, но дори и за закупуване и финансиране на недвижима собственост в друга държава или при управлението на наследствени дялове. Клиентите ни наистина се чувстват обслужени на високо ниво и са доволни от вниманието, което получават. Преди година открихме Центъра ни за частно банкиране в София, където клиентите могат да се запознаят с продуктите ни и да получат необходимите им консултации.

Подобрява ли се инвестиционната култура на българина? До неотдавна единственият познат продукт беше депозитът.

– В ситуацията на ниски лихви по банковите депозити, все повече клиенти търсят алтернатива за своите спестявания. Нормално е банковият депозит да остане основен спестовен продукт поради ред причини – традиции, висока ликвидност, сигурност. Другите възможности също не са за пренебрегване и ние наблюдаваме засилен интерес към тях. Пощенска банка дистрибутира на българския пазар 19 взаимни фонда с различна насоченост, регистрирани в Люксембург. През тази година утроихме продажбите им, а плановете за следващата са доста по-амбициозни. Възнамеряваме и да обновим и обогатим предлаганата гама от фондове. Успяхме при изключителен интерес да стартираме два структурирани депозита за масовия потребител. Техният успех, всъщност е доказателство, че инвестиционната култура на клиентите ни е много висока и това ни амбицира да предлагаме постоянно нови и иновативни за нашия пазар решения.

Каква е Вашата прогноза за следващата година? Кои ще бъдат инвестиционните инструменти, които ще се представят добре?

– В последните няколко години финансовите пазари са изключително доминирани от политиката на централните банки. Наложените ниски лихви и най-вече предприетите количествени улеснения, дадоха своя резултат и 2017-а беше особено добра за инвеститорите. В последно време реториката се промени и на всички вече е ясно, че е необходимо внимателно охлаждане на пазарите и обратно изтегляне на ликвидност. Това означава, че следващата година със сигурност ще бъде по-волатилна и инвеститорите ще намаляват риска в портфейлите си. В подобна среда по правило по-добре се представят активните инвестиционни стратегии спрямо пасивните бенчмарк такива. Постигането на успешна и оптимална активна стратегия обаче, е почти невъзможна задача за самостоятелен индивидуален инвеститор. За това съветът ми е клиентите ни да се консултират с нашите специалисти и заедно да подберат взаимни фондове, които да реализират подходящата активна стратегия.

Какво мислите по отношение на валутите? В долари или в евро да се обръщат спестяванията?

– Спекулацията на валутните пазари е особено рискова дейност. Винаги съм съветвал валутният риск да се избягва, доколкото е възможно и клиентите да балансират валутните си наличности и потоци така, че в крайна сметка да бъдат на неутрална, а не на открита валутна позиция. Дотолкова, доколкото сме в България и левът е фиксиран към еврото и повечето доходи и разходи на едно домакинство са в лева, съответно евро, бих препоръчал и да се спестява в евро. Това разбира се важи за общия случай, но има и изключения, към които трябва да се подходи индивидуално. Златото също е защитен актив, който се представя добре в несигурна среда и може би заслужава да му се обърне внимание през 2018-а.

Не можем да не Ви попитаме и за мнението Ви за криптовалутите. Най-известната от тях – биткойнът, направи невероятно движение в последните месеци.

– Това е много обширна тема, която няма как да изчерпим в рамките дори и на едно отделно интервю. На първо място възниква въпросът дали говорим за валута или за стока? Второ, дали това е средство за разплащане или за съхранение на стойност? И най-важно, дали става дума за спекулативен балон или за следващото Елдорадо. Темата за спекулативните балони е стара, колкото света. В причините за съществуването им се коренят множество индивидуални и колективни психологически влияния, които са дълбоко заложени у всеки от нас. Биткойнът има характеристиките на класически спекулативен балон. Ако обаче се окаже, че не е, то тогава наистина говорим за нов феномен. Последното, между другото, също е един от елементите на ценови балон. Но независимо от това, мисля, че много скоро ще се приемат законови регулации за криптовалутите. Обратното би било нелогично на фона на цялостното движение към все повече и все по-строги регулации.                

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст