ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Силна година: 17 пункта ръст на промишленото производство в машиностроенето

Завод за машиностроене

Машиностроенето е сектор, който носи високи нива на добавена стойност. През 2017 г. имаме около 17 пункта ръст на индекса на  промишленото производство в машиностроенето, сравнено със същия период на 2016 г. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Общото събрание на Българската браншова камара по машиностроене.

"През последните две години има значително нарастване на добавената стойност, като за месеците на тази година ръстът  е около 5% при база 2016 г. В Камарата членуват около 300 компании, което е 60%-70% от бизнеса в сектора. За постигането на устойчив ръст правителството приоритетно се стреми да предложи оптимални условия по отношение на бизнес средата. В повечето схеми  по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 акцентът е поставен върху преработващата промишленост и в частност в върху машиностроенето. Коментирано бе и проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, който се отразява сериозно върху бизнеса у нас", обясни Борисов.

Той поясни, че заетите от този бранш могат да кандидатстват освен по процедурите по Оперативната програма, но и чрез Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нови застрахователни продукти в полза на българските предприятия и в подкрепа на интернационализацията им.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст