ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравната каса обеща нито един пациент да не остане без лечение

нзок отвън сграда

Националната здравноосигурителна каса обяви, че няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните. Изявлението е по повод днешния протест на Федерация „Български пациентски форум“ срещу мораториума за новите лекерства, приет на първо четене от депутатите.

"Анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42 процента годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение", настояват от Касата.

През 2018 г. се предвижда средствата за здравни плащания да нараснат с 400 млн. лв. в сравнение с тази година до 3.8 млрд. лв. В същото време обаче Надзорният съвет на Касата в който участват представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентските организации, гласува мораториум в проектобюджета на здравния фонд за следващата година. Надзорният съвет решдопълнителните 400 млн. лв. ще отидат само за увеличаване на заплащането на сега съществуващи дейности и на цените на клиничните пътеки. 

Днес Федерация "Български пациентски форум" организира протест и  посещения в посолствата на редица европейски държави у нас, за да информират за забраната, която предстои да бъде гласувана и, която организацията определя като геноцид. Организаторите на протеста заплашват да сезират Европейската комисия, тъй като голямата част от лекарствата, които ще бъдат забранени, се отнасят до онкологични заболявания. Според тях целта е да се спестят 25 млн. лв. от нови онколекарства, при които е най-големият преразход.
  
Мораториумът залегна в проекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, а целта на предлагането му бе да се икономисат средства. От Федерацията обявиха, че една от другите им стъпки е да поискат държавният глава да наложи вето върху въпросния мораториум.

Управителят на касата проф. Камен Плочев коментира преди дни, че мораториумът цели да се даде възможност на системата за глътка въздух.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст