ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Докладът на БАН за АЕЦ “Белене” – шменти-капели

Една "научна" лъжа:

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" – шменти-капели

**** Крилатата фраза на Бойко Борисов е напълно приложима в случая, понеже сметката въобще не излиза  

 

Учените знаят, че хората ще повярват на всичко, ако им кажат, че науката го е пресметнала.

Заради това ГЕРБ поръчаха доклада за АЕЦ "Белене" на БАН. Разчетът беше  респектът от академията да затвори устата на критиците.

След първата последва втора тънка партийна сметка – засекретиха доклада. Публично се представи само резюме – за да няма материал, върху който да се упражняват скептиците в ядрената енергетика.

 

Но дори и ученик може да направи едни прости сметки, за да се види, че и резюмето, и 1000 страници на доклада са "шменти-капели" според крилатия израз на премиера ни. 

 

Нека ги направим и ние.

Според БАН проектът е изгоден, ако:

  • ако централата струва под 10.5 ммлрд. евро;
  • ако привлечените средства (заемът) е с лихва, равна или под 4.5 процента;
  • ако някой даде поне 70% от парите, а България участва с другите 30 процента;
  • ако срокът на изплащане на АЕЦ-а е 20 години.

 

Ето ги сметките, които се получават от тези числа!

V 10,5 млрд. евро са малко над 20 млрд. лева. Седем милиарда евро заем са 14 млрд. лева. Да приемем за тях неособено реалните 4.5% лихва годишно – рейтингът на България не ги позволява. Не ги позволява и историята на АЕЦ „Белене” – започвана досега с четири първи копки. Няма да пресмятаме и такси и комисиони върху този кредит. Ще приемем, че главницата се погасява на равни ежемесечни вноски. Въобще взимаме най-благоприятните условия. И дори и при тях за  20 години само сумата на лихвите ще достигне 6.326.620 млрд. лева. Опа!!! Значи централата няма да струва 20 млрд., а ще излезе поне 26.32662?????? млрд. лева. (Средностатистически над 1.3 млрд. годишно изплащане.)

V За големите и продължителни проекти се прилага инфлационен индекс в строителството. БАН са пресметнали такъв индекс за електроенергията, увеличавайки цената й два пъти. Обаче са го забравили при строителството. Не е коректно, но и аз ще го забравя, макар че е против правилата за изчисляване на размерите на необходимите инвестиции.

V  Издръжката на АЕЦ "Козлодуй" в днешно време според баланса и отчета за 2016 г. е на стойност 834.681 млн. лева. И тук не прилагам инфлационния индекс, въпреки че е безспорно, че тези разходи ще растат. За 20 години сумата ще е 16.69362 ??????млрд. лева.

V  В тази сметка не е включено извозването в Русия и съответното заплащане за високорадиоактивните отпадъци, не е включена непрекъснато повишаващата се цена на урана, не са включени подготовката на кадри и обучението им и т.н.

Ще вмъкна една бележка за "суперизгодната", според някои оценки, на сегашна АЕЦ "Козлодуй". Коефициентът за възвръщаемост на активите (ROA) е 0.0008 лв. – няма и една стотинка, а миналата година, отчетена като много добра, е бил 0,024 лв. Само две стотинки и половина!

 V  Годишното производство на електроенергия за продажба (защото всяка АЕЦ е голям потребител на ток) от два реактора – милионници е към 15 млрд. киловатчаса, съдейки по отчетите на АЕЦ "Козлодуй". За 20 години – периода на изплащане, ще се произведат и продадат (ако има търсене) 300 млрд. квтч енергия.

Сега за АЕЦ "Белене" според ученическата ни сметка ще съберем само два показателя – 26.32662 ????? млрд. лв. за покриване на себестойността на строителството и 16.69362?????? млрд. лв. издържка. Получаваме 43.02024 млрд. лева.

Грубо оценено, само на първи поглед толкова ще ни струва за тези 20 години АЕЦ „Белене”, през които тя трябва да се изплати и възвърне вложените средства.

В тази сметка не са включени разходите за връщане на високорадиоктивните отпадъци в Русия, без разходите за ядреното хранилище, без инфлационни индекси, без отчисления за погребението на атомните мощности, без… и т.н.

Делим тази сума на тези 300 млрд. киловатчаса електроенергия, които ще се произведат за периода и получаваме 14,34 стотинки. С други думи най-ниската себестойност, ако АЕЦ-а беше построен вече при тези елементарни разчети, които при това не са включили маса други разходи, още сега би била 14.34 стотинки на киловатчас. Без ДДС-то! С него става 17.208 стотинки.

Тази стойност от 17.208 стотинки надминава разчета на БАН за борсовата цена на тока през… 2040 година!  Тя, според най-високата "научна" прогноза, е 85 евро, или 16.6 стотинки на киловатчас.

Като резулат централата не само няма да се изплати, но докато работи, ще носи загуба.

Не е ясно какво и как са изчислявали учените, но както видяхме, в техните сметки 2+2 не са направили логичното 4, а политически заръчаното 3.

Киловатчасът толкова ще излиза на централата, ако тя работи без абсолютно никаква печалба, а до нас като потребители би стигал на цена около 40 стотинки.  

40 стотинки още днес, ако вече беше построена!

А утре, вдругиден? А след 20 години?

Фактите по света еднозначно сочат, че АЕЦ икономически не са рентабилни.

Няма нито една държава, в която някоя централа или реактор да работи без дотации. Затова в световен мащаб делът на атома в производството на киловатчаси спадна от 30 на 15 процента.

Именно заради такива икономически сметки ядрените промишлени реактори по света в момента са  448 броя срещу над 700 броя преди две десетилетия. Централите се закриват не само заради високия риск от ядрена катастрофа, а главно заради неефективноста им.

При това бройката от 448 реактора е такава заради усиленото строителство на АЕЦ в държави, които развиват ядреното оръжие – като например Индия, Китай, или такива, които искат да го развият – като Иран (получения плутонии при работата на реакторите се използва като суровина за атомните бомби).

В развития свят Италия се отказа от атомната енергия, Швейцария се отказа от нея на референдум, Германия ще затвори всички свои АЕЦ, Франция – най-ядреноенергетичната държава в света, ще намали на първо време чрез съкращаване на реактори количеството на тока от ядрени централи от сегашните 78 на 50% през 2025 година. Япония е спряла почти всички свои ядрени реактори след трагедията във Фукушима.

В нито една по-развита държава в света от много и много години насам (след Чернобил) не е пусната в експлоатация нито една нова АЕЦ. Съвсем наскоро американците и англичаните се отказаха от замислените си ядрени централи (по една във всяка страна). Факт е, че огромният френски атомно-енергиен концерн „Арева” – един от трите най-големи в света, посочи в отчета за акционерите си, че вече над половината от приходите му идват от демонтаж на АЕЦ по света, а не от строителството на нови.

Чувам вече опонентите – да, ама Унгария строи АЕЦ. А колко от вас знаят, че Унгария е поела (също като България) ангажимент да затвори старите си реактори?   

Виждам вече другия аргумент – ами изхарчихме милиарди. Да ги оставим да гният ли?

Със своите 2 мрлд. загубени евро България далеч не е печален рекордьор в света, когато става дума за прекратяване на ядрени проекти. В края на юли 2017 г. беше спрян V.C. Summer Nuclear project в американския щат Южна Каролина. Двете компании, които инвестираха и строяха тази АЕЦ – корпорациите Скана и Саннти Куупърс, бяха изразходвали вече над 9 ммлрд. долара, които представляваха само 40% от крайната проектна сметка. Прекратиха завършването на тази АЕЦ, защото сметките посочиха, че ще изгубят още повече милиарди, ако тя заработи, а американската държава им отказа субсидии за цената на тока.

По-рано през тази година, през  март, изправени пред галопиращи сметки по свои ядрени проекти, огромната атомна корпорация "Уестингхаус" също подаде документи в съда за неплатежоспособност. 

Хазартното поведение – проиграхме маса пари, дай да разиграем нови милиарди, белким спечелим, може да е типично за посетителите на казината и втренчилите поглед в рулетките, но е неприемливо при управлението на националните стопанства.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст