ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС налива милиони в контрапропаганда

Fake News / Фалшиви новини

Европейският съюз развърза кесията в опит да спре негативните влияния от евроскептицизма, руската пропаганда и фалшивите новини. В следващите няколко години над 5 млн. евро ще потекат към екипa за стратегически комуникации с Изтока (Стратком Ист), който е част от администрацията на ЕС и бе създаден през 2015-а. Неговата основна цел е да провежда проактивна комуникация за политиките и дейностите на алианса по неговите източни граници и да се противопоставя на нарастващите дезинформационни кампании на Русия.

Първоначално Евросъюзът ще налее 1.1 млн. евро за обучение. По този начин членовете на екипа (чиновници и дипломати) ще усвоят вариантите за анализиране на фалшивите новини, използвани от евроскептични политици в страни като Армения, Азербайджан, Белорусия, Грузия, Молдова и Украйна. През следващата година "Стратком Ист" ще получи още 800 хил. евро за "стратегическа комуникация", а впоследствие още 3 милиона евро.

Сега в екипa за стратегически комуникации с Изтока участват 22 души. Източници от сайта EUObserver обаче смятат, че много скоро служителите в тази администрация могат да се увеличат. Според тях новият бюджет не е достатъчен за поставените задачи – сега "Стратком Ист" работи предимно с доброволци, местни НПО-та и медии. Затова и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини вероятно ще поиска от финансовите министри от общността допълнителни средства извън бюджета още в началото на 2018 година. Свежите пари ще послужат за анализ на хилядите руски източници на дезинфорамция. Част от средствата ще бъдат насочени и към външни фирми, които да изготвят свои доклади по темата. 

Не всички държави членки обаче приемат оптимистично проекта. Според EUObserver около една трета от тях по същество все още отричат, че съществува проблем с руската пропаганда. Но лидерите на ЕС са убедени в противното. Британският премиер Тереза Мей първа повдигна въпроса за информационното влияние на Русия по време на последната среща на високо равнище в Брюксел. Реакцията на Руската федерация не закъсня. Руски официални лица предупредиха, че ако съюзът увеличи възможностите на "Стратком", това може да "навреди на отношенията".

Тези дни Европейската комисия на свой ред обяви, че създава работна група от експерти, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията. Тя ще започне работа през януари и нейната дейност да продължи няколко месеца.

По темата е много активна и българската еврокомисарка Мария Габриел. Преди седмица Габриел взе участие в кръгла маса в София, посветена на предизвикателствата пред медийния сектор. На форума се заговори и за новата европейска директива за аудиовизуалните медийни услуги, която ще бъде финализирана по време на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Но както в почти всичко, така и в битката с фалшивите новини, изоставаме на национално ниво. Законодателни мерки и финансиране няма, а още по-тревожното е, че българското общество все още изобщо не разбира проблема. Според проучване на "Алфа рисърч" у нас сензациите изместват фокуса от фалшивите новини и те могат спокойно да шестват из медиите и да се приемат за истина. Близо 45% от анкетираните твърдят, че фалшивите новини са компромати срещу известни хора, а 35% – че става въпрос за сензации за известни хора. И едва 16% смятат, че става дума за измисляне на несъществуващи събития.

Някои пък са на мнение, че "fake news" не са най-големия проблем по нашите географски ширини. За университетския преподавател Димитър Вацов например България е много повече жертва на пропаганда, отколкото на директни фалшиви новини. Впрочем това се отбелязва и в последния правителствен доклад за националната сигурност, където е записано, че има опити на чужди държави "за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението". 

Реални мерки от правителството обаче все още не са набелязани. И по всичко изглежда, че отново ще чакаме да решат проблемите ни отвън.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст