ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

РИОСВ – Пловдив отхвърли обвиненията на еколози за чадър над бизнеса

РИОСВ-Бургас

РИОСВ – Пловдив отхвърли обвиненията на екологични организации, че работи във вреда на природата и хората и в полза на бизнеса. Инициативните комитети на протестиращи от селата Труд, Куртово Конаре и Червен и 2 граждански екосдружения обявиха на пресконференция, че ще блокират АМ „Тракия“, ако до декември директорите на РИОСВ и Басейнова дирекция не подадат оставки, сочи Радио-Пловдив.

От началото на годината досега експерти на екоинспекцията са извършили 9 проверки по сигнали на жители на с. Труд, свързани с разпространение на неприятни миризми от централата за биогаз. Не са установени нарушения, включително и от направени изненадващи проверки, се казва в становището на РИОСВ – Пловдив, разпространено до медиите.

Неистина са твърденията и за липса на адекватен контрол на кариерата в село Куртово Конаре. На оператора са наложени три наказателни постановления на обща стойност 8000 лв, потвърдени и от Административен съд–Пловдив. Уведомено беше Министерството на енергетиката, което спря концесията, в резултат на ефективния контрол на РИОСВ-Пловдив, посочват от екоинспекцията.

Благодарение на работата на експертите на инспекцията бяха преустановени замърсяванията на река Чая от големи промишлени предприятия, както и на реките Леновска и Потока. Установени бяха нерегламентирани изземания на подземни богатства, за които бяха сезирани компетентните органи. Бяха наложени санкции в размер на 40 000 лв. за замърсяване на въздуха от предприятия в градовете Стамболийски и Пловдив.

Само от началото на година са извършени над 980 извънредни проверки по сигнали, допълват от екоинспекцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст