ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Внесоха в съда обвинителен акт спрямо жена, присвоила 26 300 лева от финансово дружество

районна прокуратура

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Петя Л., на 33 г.,  за извършено продължавано престъпление по чл. 212, ал.1, предложение 2 от Наказателния кодекс. Подсъдимата получила без правно основание чуждо движимо имущество  – пари в размер на 26 300 лева, собственост на финансово дружество със седалище в гр.София, чрез използване на неистински частни документи, за периода от 29.11. 2013 г. до 18.02.2014 г.

Петя Л. работела като кредитен експерт в офис в гр. Стара Загора на финансовото дружество, което се занимавало основно с „отпускане на заеми със средства, които не са набрани чрез публично набиране на влогове или други възстановими средства“. Работата на обвиняемата била да търси и набира клиенти, които имат нужда от пари и да подготвя съответните документи за отпускането на кредити. Документите за всеки кредит се преглеждали от Петя Л., която ги изпращала в централата в гр.София за одобрение. След това сумите били превеждани от кредитната институция по сметка на съответния кредитополучател.

Използвайки личните данни на шест различни лица, обвиняемата изготвила от тяхно име декларации във връзка с обработка на лични данни и карти на клиента, които подписала, като имитирала подписите им. В картата на клиента обвиняемата посочвала фалшив настоящ адрес и различна месторабота и телефон на свидетелите от действителните. Петя Л. изготвяла Договори за потребителски кредит сключени между финансовото дружество и шестте различни физически лица, които подписала от тяхно име, като имитирала подписите им. Обвиняемата сама изписала ръкописния текст в договорите, като посочила за кредитен експерт колегата си Х.К., а вместо банкова сметка на клиента за изплащане на заема – обвиняемата отразила свои банкови сметки.По този начин от кредитната институция по сметки на обвиняемата Петя Л.я през периода 29.11. 2013 г. – 18.02.2014 г.,  била преведена общата сума от 26 300 лева. По делото са били извършени експертизи, разпитани свидетели, приложени веществени доказателства и др.

Петя Л. е била осъждана и преди за извършено престъпление в периода 03.12.2012 г до 16.01.2013 г., за това, че чрез използване на неистински частни документи получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари в размер на 15 000 лв., собственост на финансово дружество със седалище в гр.София, с намерение да го присвои. Тя е била призната за виновна в извършване на престъпление по чл. 212 ал.1, пр.2, вр. с чл.26, ал.1 Наказателния кодекс и на 15.06.2016 г. Районен съд-Стара Загора й е наложил наказание от две години „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от пет години.

Делото срещу подсъдимата Петя Л. предстои да бъде насрочено за разглеждане във Районен съд – Стара Загора. Ако съдът я признае за виновна, тя може да получи наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години, конфискация на част или на цялото си имущество, както и лишаване от права по чл.37, ал.1, т.6,т.7 от Наказателния кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст