ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Килърите” остават в затвора до живот

вкс

Трима от групата за мокри поръчки, станала известна като "Килърите", ще останат в затвора до живот. Върховният касационен съд е потвърдил доживотните присъди без право на замяна на Петър Стоянов – Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, научи "Хоризонт".

Решението не е качено на сайта на съда заради законовата забрана, която действа от началото на месеца. За да се ограничи възможността окончателно осъдени лица да се укрият от правосъдието, депутатите  засекретиха решенията на финалната съдебна инстанция, за да може безпроблемно присъдата да се приведе в изпълнение. Такава опасност за Стоянов, Валев и Костов няма, защото от задържането си през есента на 2010 година, те са под стража в три различни затвора.

Разследването срещу тях и още няколко души е едно от първите в периода, в който вътрешен министър беше Цветан Цветанов – мандат, през който мегаполицейските акции имаха имена. Така групата на Сумиста беше кръстена "Килърите".

Делото имаше сложна съдебна история. ВКС го реши от втория път и с решението последната съдебна инстанция потвърди най-тежкото в Наказателния ни кодекс наказание за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев за убийствата  на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Единственият от групата, който е на свобода, е Янко Попов-Туцо, чието окончателно наказание е 10 години затвор.

Прокурор по делото"Килърите" беше настоящият ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова – през 2010 година шеф на Шуменската окръжна прокуратура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст