ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мартин Шулц отрече да се е съгласявал на коалиция с Меркел

мартин шулц

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц каза, че неговата партия е постигнала широко съгласие да не изключва нито една възможност за ново правителство, но още не е взела решение дали да се стреми към нова голяма коалиция с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Имаме много варианти (за съставяне на правителство)", заяви Шулц след проведена днес среща на ръководството на социалдемократите и състояли се снощи разговори между него, Меркел и баварския й съюзник Хорст Зеехофер.

"По никакъв начин не сме притиснати от времето", каза той, като добави, че се е обадил на канцлерката, за да се оплаче, че нейният Християндемократически съюз е станал източник на разпространена по-рано в медиите информация, че социалдемократите са готови да водят коалиционни преговори.

"Това, което мога да ви кажа, е, че обсъдихме сериозно ситуацията на срещата на партийното ръководство на социалдемократите . . . Що се отнася до съставянето на ново правителство, имаше широка подкрепа да не се изключва нито една възможност", заяви Шулц.

Той отрече да се е съгласил за съставяне на нова коалиция с консерваторите на Меркел и каза, че съставянето на такава коалиция "не е автоматично".

Партийни функционери заявиха, че ръководството на социалдемократите ще одобри на конгрес следващата седмица започването на преговори за нова коалиция с консервативния блок на Меркел. 

По думите им Шулц е поел този ангажимент по време на снощните разговори с Меркел и Зеехофер, който оглавява Християнсоциалния съюз – баварските съюзници на канцлерката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст