ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Големият играч в Йемен не взе завоя

йемен салех

Убийството на бившия йеменски президент Али Абдула Салех от негови доскорошни съюзници увеличи хаоса в раздираната от конфликти арабска държава. Сега на нейна територия се разгаря сблъсък на етническа, религиозна и междукланова основа, подклаждан от конкуренцията между главните сили в Близкия изток и протичащ на фона на тежка хуманитарна катастрофа.

Салех доминираше политическия живот на страната в продължение на почти четири десетилетия. След 33 години като президент той преживя бунтовете, обхванали арабския свят през 2011-а, и се отказа от поста си след политическо споразумение – за разлика от мнозина свои колеги от региона, които бяха брутално свалени или направо убити. После той отново изплава на повърхността, като се присъедини към бунта, който свали заменилото го слабо правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, и стана ключов играч в продължаващата вече три години гражданска война в Йемен.

На 4 ноември обаче играта му приключи – 75-годишният политик бе убит от бунтовници хути. Това бе неочакван обрат на събитията, при положение че Салех само седмица по-рано бе съюзник с подкрепяната от Иран шиитска групировка. Нещо повече, благодарение на съюза с него хутите, които в миналото бе репресирал, успяха през 2014-а да превземат столицата Сана, от която изхвърлиха международно признатото правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади. Той продължи да ги подкрепя и след като коалиция, предвождана от Саудитска Арабия, започна да бомбардира страната и й наложи блокада през пролетта на 2015-а. През ноември тази година Салех, който вероятно бе надценил лостовете, с които разполага, обърна граб на хутите – може би с надеждата, че намиращият се в Абу Даби негов син ще може да се върне в Йемен и да ги постави под контрола си. "Йеменските граждани се опитаха да понесат безразсъдството на хутите през последните две години и половина, но не могат повече да търпят", заяви той на 2 ноември, като по този начин подаде ръка на саудитците. Още докато Салех анонсираше завоя си, лоялните му сили влязоха в боеве с новите си противници по улиците на Сана. Но този път той не успя да вземе завоя.

В деня на смъртта му лидерът на хутите Абдулмалик ал Хути обяви, че групировката е осуетила мащабна конспирация, стремяща се да подкрепи силите на агресията, визирайки евентуалното тайно съглашение между Салех и саудитците. Според някои източници хутите са представили убийството на експрезидента и като отмъщение за смъртта на основателя на движението им през 2004-а по заповед на самия Салех.

Смъртта му обаче няма да спомогне за развързване на йеменския възел. Основните сили в държавата са подкрепяните от Иран шиити хути и подкрепяното от Саудитска Арабия сунитско правителство на Хади. Но освен това там оперира йеменският клон на "Ал Кайда", който е смятан за един от най-мощните и срещу който Съединените щати воюват с дронове. Не бива да се пренебрегват и множеството отделни кланове, които воюват помежду си и сменят лагерите си в зависимост от обстоятелствата.

Както можеше да се очаква, убийството на Салех доведе до нова ескалация. Синът му Ахмед Али Салех призова за отмъщение срещу хутите, а Саудитска Арабия засили бомбардировките срещу Сана. От своя страна иранският президент Хасан Рохани се закани, че йеменците ще накарат "агресорите" да съжаляват за действията си. Но засега тези, които най-много имат за какво да съжаляват, са самите йеменци. От началото на саудитската кампания срещу хутите жертвите са над 10 000. Седем милиона жители са реално застрашени от глад заради икономическата блокада, а над един милион бяха засегнати от епидемията от холера. И ситуацията няма да се подобри, докато продължава съперничеството между Саудитска Арабия и Иран, а перспектива за приключването му не се задава.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст