ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проповядването на радикален ислям вече е престъпление

гр. Пазарджик  Ахмед Муса бурки мохамедани

Парламентът криминализира проповядването на радикален ислям по предложение на парламентарната група на "Обединени патриоти". Това престъпление вече се наказва със затвор и глоба. Предвиждат се и санкции за носене на бурки. В сряда (6 декември) внесеният НФСБ, "Атака" и ВМРО законопроект мина на първо четене в пленарната зала, с което бяха направени промени в Наказателния кодекс. Внасянето на тези текстове беше залегнало и в предизборните обещания на патриотичната коалиция.

"Законопроектът предвижда наказание с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 лв. за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително и пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред", заяви депутатът от НФСБ и заместник-председател на групата на "Обединени патриоти" Борис Ячев. Той бе категоричен, че криминализирането визира случаите, когато говорим за радикална идеология, а не за религия.  Във връзка с това се създава нова ал.2 в чл.108 от Наказателния кодекс.

Един от най-строгите текстове гласи, че "който чрез използването на заплаха, насилие, принуда, обществено положение или власт или посредством обещание за даване на облага принуди или склони другиго поради пола му или по друга причина да носи облекло, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от 5000 до 10 000 лв., както и с обществено порицание". Ако принудата засяга повече лица, наказанието става затвор от две до шест години. А ако засегнатото лице е малолетно, тогава санкцията е лишаване от свобода от три до шест години и глоба от 10 000 до 20 000 лева. Други разпоредби в законопроекта внасят определение за понятието "радикален ислям" и регламентират, че той е престъпление.

"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика", посочи в изказването си Борис Ячев. По тази причина Патриотите предлагат легална дефиниция на идеологията радикален ислям, когато едно лице агитира за създаване на Ислямска държава (Халифат), когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, когато агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, когато пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, когато извършва агитация и  се набират последователи за терористични организации, базирани на исляма. Патриотите настояват още тази дефиниция да бъде закрепена в чл. 93 от Наказателния кодекс чрез създаване на нова точка 31.

Макар че от БСП се въздържаха при гласуването, те помогнаха законопроектът да мине на първо четене, тъй като социалистите осигуриха кворума, след като ДПС поискаха поименно преброяване.

Същият закон беше внесен от Патриотичен фронт и в 43-ото Народно събрание, но успя да мине отново само на първо четене. Поради внезапно подадената оставка на правителството и предсрочното прекратяване на мандата на парламента така и не се стигна до окончателното му гласуване.

Преди да се заеме с проекта на Патриотите, парламентът отхвърли искането на социалистите да бъде изслушан министърът на финансите Владислав Горанов заради съмнения за натиск на Националната агенция по приходите върху съдии, адвокати и счетоводители.

"В петък (1 декември) в декларация от името на парламентарната група заявихме, че тази седмица ще настояваме в дневния ред да влезе точка за изслушване на министъра на финансите г-н Горанов във връзка с развитието на събитията около изтеклия доклад от изпълнителен директор на НАП, в който се предлага да се извършат селективни проверки на счетоводни фирми и адвокатски дружества, за които има информация, че правно обслужват заинтересовани лица, на които са извършени проверки и налагани съответно административни санкции. По този повод вече има остри реакции от доста институции, между които Висшият адвокатски съвет, Асоциацията на българските административни съдии, Съюзът на съдиите и други, но все още нямаме реакция на министерството, под чийто политически контрол оперира Националната агенция за приходите", заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. Според него такъв метод за селектирана проверка е недопустим.

"Естествено, всеки има право да е недоволен от едно или друго решение на съда, но има начини, по които те да се оспорват на по-горната инстанция. Селективната проверка ни кара да се съмняваме и в обективността на тази проверка, защото както се предлага кой да бъде проверен, може и да се предлага как да бъде проверен", добави депутатът от БСП. По думите му резултатите от проверките не бива да бъдат предварително залагани и това е форма на репресия.

Никой от ГЕРБ или другите политически сили не опонира на искането на социалистите, то просто беше отхвърлено при гласуването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст