ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЧЕЗ се похвали с инвестиция за 3.2 млн. лева

чез

С тържествена церемония на 7 декември  в подстанция  "Хиподрума“ "ЧЕЗ  България" отбеляза успешното приключване на най-мащабния си проект за 2017-а – подмяната на 110 киловолтовия кабел “Енос“ в София. Така се подобрява  надеждността на електрозахранването на 39 000 клиенти от 9 района – "Триадица", "Красно село", "Средец", "Лозенец", "Красна поляна", "Възраждане", "Илинден", "Младост" и "Искър". Инвестицията е на стойност 3.2 млн. лева и включва както домакинства, така и държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусната мрежа.

"През 2017-а инвестиционната програма на "ЧЕЗ Разпределение" достигна до рекордните за компанията 130 млн. лева. През следващите години сумите, които ще се вложат за развитие в енергийната мрежа на Западна България, ще бъдат по-малки, но не значително“, отбеляза регионалният мениджър на "ЧЕЗ България" Карел Крал.  

Специален акцент в програма за столицата се поставя върху сателитните населени места, които много бързо се разрастват. Консумацията на ток в тях расте, което налага и съответното адаптиране на мрежата към по-големите потребности от електроенергия. . 

Най-мащабната инвестиция през новата година ще е подмяната на още един кабел – 110-киловолтовия  "Драгалевци" от мол "Парадайс" до подстанция "Витоша" (НДК). 

"Продължаваме с инвестициите, независимо от преговорите за продажба“, увери Крал. Чешкото енергийно дружество води разговори с няколко кандидати за българските си активи, като за фаворит до неотдавна се смяташе българската фирма Future Energy, която заедно с индийски партньор бе предложила най-високата цена (над 312 млн. евро). Но в началото на декември, само месец след като Future Energy бе подала офертата си, тя изненадващо изпадна в неплатежоспособност. И на 6 декември Комисията за енергийно и водно регулиране я отстрани от пазара на електрическа енергия в България. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст