ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пуснаха Муса на свобода срещу 7500 лева

ахмед муса

Подсъдимият за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса бе освободен в сряда (6 декември) под гаранция от 7500 лева. По ирония на съдбата това се случи в същия ден, когато народните представители приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до проповядването и агитацията на радикален ислям. Приетото изменение предвижда наказание с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 лв. за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително и пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред. Във връзка с това се създава нова ал.2 в чл.108 от Наказателния кодекс. Предлага се също и създаване на дефиниция на идеологията "радикален ислям", която ще бъде закрепена в чл.93 от Наказателния кодекс чрез създаване на нова точка 31.

Докато депутатите обсъждаха промяната на НК, Муса вече беше на свобода. В началото на заседанието в сряда сутринта неговата защитничка Елвира Панкова съобщи, че парите са платени, и поиска клиентът ѝ да бъде освободен. След направената справка за превода съдия Кристина Пунтева постанови незабавното му освобождаване, след което белезниците му бяха свалени в съдебната зала. Копие от определението на съда ще бъде изпратено и до затвора в Пазарджик.

Ахмед Муса прекара повече от три години в ареста с постоянна мярка "задържане под стража“. На 28 ноември Окръжният съд разгледа поредното му искане да бъде пуснат, за да може да се грижи за семейството си и най-вече за майка си Живка, която била с влошено здраве. Този път молбата му бе уважена и той се прибра в къщи. Ахмед Муса беше посрещнат като герой в ромската махала в Пазарджик. Посрещачите му бяха категорични, че той не е терорист и че обвиненията срещу него не отговарят на истината. Самият Муса обяви, че е невинен и цялото дело срещу него е основано на инсинуации.

На съдебното заседание в сряда бяха разгледани видеозаписи на обвиняемите, записани чрез специални разузнавателни средства (СРС). Видеозаписите разкриха, че Муса и сподвижниците му са разговаряли с двама души, за които се твърди, че са участвали в бойни действия на "Ислямска държава". Предполага се, че те са отсядали в пазарджишката махала. Един от тайните свидетели вече даде в показанията си подробности за самоличността на членове на "Ислямска държава", които са преминали през територията на България със съдействието на Ахмед Муса. Най-напред през Пазарджик преминал френският гражданин от босненски произход Саид Хюсеинович. Преди това той посетил Сърбия заедно с Ахмед Муса. Тайният свидетел твърдял, че Хюсеинович пътувал с автомобил, съпровождан от два микробуса, превозващи химически вещества, които щели да служат за изготвянето на експлозиви. Хюсеинович бил настанен в незаконната джамия в ромския квартал "Изток. За това му помогнали Муса и негов сподвижник. Те помогнали на босненеца да изнася проповеди в Пазарджик, в които открито приканвал към въоръжена борба с неверниците и приканвал към преселване в териториите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Според тайните свидетели още един предполагаем боец на "Ислямска държава" – германската гражданка Лара Шенсечер, също отседнала при Ахмед Муса. Това се случило през юни 2014 година. Шенсечер обаче била задържана на граничен пункт "Капитан Андреево", се посочва в показанията. В тях се споменава името и на Мурад Ялдъз, който също пребивавал в дома на Ахмед Муса и в джамията, на път за Сирия.

Муса приема исляма за своя религия по време на пребиваването си в Австрия. През 2005 г. той е осъден условно от Окръжния съд в Пазарджик заради това, че е членувал в забранена ислямска фондация. През 2014 г. Муса беше задържан при акция на ДАНС за проповядването на радикален ислям. Заедно с Муса бяха задържани и други 13 негови сподвижници. Според прокуратурата всичките са проповядвали идеите на "Ислямска държава". Следващото заседание на съда по делото е насрочено в края на януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст